Felhívás!

Sárga jelzésű eső- és viharriasztás az ország felében szerda hajnalig

Sárga jelzésű eső- és viharriasztás az ország felében szerda hajnalig Életmód

Újabb sárga jelzésű eső- és viharriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden, amely szerda reggelig érvényes az ország területének több mint a felében.

A meteorológusok ugyanakkor meghosszabbították június elsejéig az ország többi részére érvényes, rossz időjárásra vonatkozó figyelmeztetést is.

Kedden 14 órától szerda hajnali 2 óráig lesz érvényben az elsőfokú riasztás a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Olténiában, Erdélyben, Munténia északi részében és Moldva észak-nyugati felében. Felhőszakadásokra, villámlásra, jégesőre és szélviharra kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 40-50 litert is.

Időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás június elsejéig, délelőtt 10 óráig az egész ország területén. Május 28-án és 29-én főként az ország nyugati, dél-nyugati, északi és középső régiójában, valamint a domb- és hegyvidéken, majd ezt követően inkább a déli, középső, keleti és északi részeken várhatók zivatarok, villámlások, szélviharok és elszigetelten jégeső is. A csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert, helyenként a 35-50 litert négyzetméterenként.

Sárga árvízriasztást adtak ki 19 folyó vízgyűjtő medencéjére

Újabb, erdélyi megyékre is érvényes elsőfokú árvízriasztást adott ki kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA).

A sárga jelzésű figyelmeztetés a következő folyók vízgyűjtő medencéjére érvényes szerdán 16 óráig: Visó, Iza (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Ó-Béga (Temes megye), Béga, Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Zsil, Gilort (Hunyad és Gorj megye), Olt (Szeben, Argeş és Vâlcea megye), valamint Olteţ (Gorj és Vâlcea megye).

Az INHGA szerint Máramaros, Szilágy, Gorj és Hunyad megye kisebb folyóin fokozott az áradásveszély.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.