Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Romániai Diabétesz Társaság elnöke: sokan cukorbetegek, és nem tudják

Romániai Diabétesz Társaság elnöke: sokan cukorbetegek, és nem tudják Életmód

Megközelítőleg 1,5 millió romániai lakos cukorbeteg, azonban csupán 900 ezer részesül kezelésben, ami azt jelenti, hogy sokan vagy nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek, vagy nem kezelik magukat, fejtette ki Romulus Timar, a Romániai Diabétesz Társaság elnöke szerdán tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a társaság által szervezett, szerdától szombatig zajló konferencia margójára tartottak Nagyszebenben.

Az immár 45. alkalommal megszervezett konferencián megközelítőleg ezer romániai és külföldi szakember vesz részt.

„A nem örökletes krónikus betegségek valóságos járványával állunk szemben napjainkban, és ezek között fontos helyet foglal el a cukorbetegség (…) Globális szinten meghaladja a 450 milliót a diabéteszesek száma, Romániában pedig minden tizedik felnőtt cukorbeteg. (…) Romániában mintegy másfél millióra tehető a diabétesszel élők száma. A mi nyilvántartásainkban 900.000 olyan bejegyzett páciens szerepel, akik kezelésben is részesülnek. Ez azt jelenti, hogy sok olyan személy van, akik nem tudnak betegségükről, vagy nem véve róla tudomást, nem kezeltetik magukat” – mutatott rá dr. Romulus Timar.

Hirdetés
Hirdetés

Timar szerint az egyik legfontosabb dolog a megelőzés, aminek az alapja az egészséges életvitel és rendszeres szűrés.

Az orvosok ezzel kapcsolatban azt tanácsolják, hogy mindenki évente legalább egyszer mérje meg a vércukorszintjét.

Az elkövetkező 15-25 évben úgy európai, mint globális szinten nőni fog a cukorbetegek száma, figyelmeztetnek az orvosok, akik szerint ez a növekedés 30, illetve 50%-os lesz.

Romániában ugyanakkor megközelítőleg 2 millió személy állhat a diabétesz küszöbén. Az orvosok tapasztalata szerint pedig évről évre csökken a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált betegek életkora, azaz egyre fiatalabb korban jelenik meg ez a betegség.

„A 2-es típusú cukorbetegség kockázata általában a kor előrehaladtával nő. A 65 éven felüli személyeknek több mint 20%-a érintett. (…) Azonban a túlsúlyosság következtében a veszélyeztetettségi kor évről évre csökken” – jelentette ki dr. Conelia Bala, a Romániai Diabétesz Oktatási Egyesület képviselője.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 23., 15:56
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Valóban érdemes időnként cukrot mérni, különösen negyven felett. Én úgy fedeztem fel, hogy erős fájdalmat éreztem mellkasomban és karjaim felső részén, olyan volt, mint valami fájdalmas izomláz, s miután nem tudtam mire vélni, valaki tanácsára cukrot mértem. S hát nagyon magas volt!