Felhívás!

Rájöttek, hogyan lesz olyan ízű az alkoholmentes sör, mint az igazi

Rájöttek, hogyan lesz olyan ízű az alkoholmentes sör, mint az igazi Életmód

A sörkedvelők jól tudják, hogy az alkoholmentes sör íze sokkal rosszabb, mint a hagyományos változaté. Talán hamarosan megdől ez a tétel, ugyanis dán tudósok azt állítják, alkohol nélkül is ugyanolyan finom sört képesek előállítani.

Sotirios Kampranis, a Koppenhágai Egyetem professzora által vezetett kutatók elérték, hogy a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőfaj a komlóban található, monoterpenoidoknak nevezett molekulák egy csoportját termelje. Ezeket a molekulákat egyszerűen hozzáadják a sörfőzési folyamat végén az italhoz, ez biztosítja az alkoholmentes sör komlós aromáját.

Így az alkoholmentes sör legnagyobb problémáját küszöbölnék ki, hogy hiányzik belőle a komló aromája. Amikor ugyanis felmelegítéssel távolítják el az alkoholt, vagy minimalizálják az erjedést, az mindig gyengébb aromákkal jár.

A komlóízű molekulák azonban forradalmasíthatják az alkoholmentes sörgyártást, legalább ezt állítják a kutatók. A módszert jelenleg Dánia sörfőzdéiben tesztelik, és várhatóan október végére elkészül az ország teljes söriparára vonatkozó terv.

Az eljárás környezetvédelmi szempontból is áttörést hozhat, ugyanis egy kiló komló előállításához 2,7 tonna vízre van szükség. Ha viszont kihagyják az aromakomlót, akkor ezt a vízmennyiséget és a szállítással járó rengeteg szén-dioxidot meg lehet spórolni.

(nlc.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.