Felhívás!

Otthoni munka előnyei, hátránya

A koronavírus-világjárvány ürügyén nagyon időszerű témáról készített nemzetközi felmérést a Colliers International amerikai ügynökség.

[reklam[

A romániai válaszadók többsége elégedetten nyilatkozott arról, hogy lakhelyén, családi otthonában végezheti azt a munkát, amit korábban vagy egy ideig hivatali környezetben végzett. A felmérésből készült tanulmány a távmuka (teleworking) előnyeire és hátrányaira is rávilágít.

Az otthon, illetve interneten otthonról dolgozó romániai munkavállalók 75 százaléka a munkatársak közelségét, a közvetlen beszédkapcsolatot, a közösségi együttlétet hiányolja, 40 százalék nehezen tudta rendszeresíteni a megfelelő munkaütemet, főleg összpontosítási nehézségeik adódtak. A válaszadók csupán 13 százalékának volt vagy van kellő tágas tere, szobája a zavartalan munkavégzéshez, 50 százalék legtöbbször a lakás ebédlőjében dolgozik, ahol több tagú család esetén gyakoriak vagy folyamatosak a figyelemelterelő és zavaró tényezők.

A hátrányok dacára a megkérdezettek több mint 50 százaléka képes volt megtartania a munkavégzési hatékonyságát, 23 százalék pedig erősítette, növelte a teljesítményét. A válaszadók 44 százalékánál az otthoni munkavégzés kifejezetten jót tett a szakmai, hivatásbeli tevékenység és a magánélet egyensúlya szempontjából.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.