Felhívás!

Orvosi tanácsok a Tortomában

Orvosi tanácsok a Tortomában Életmód

A baróti Tortoma Önképző Kör meghívottja volt dr. Barabás Márta-Andrea fül-orr-gégész szakorvos, aki az ezen testrészeinkhez kapcsolódó betegségekről, illetve a javallott gyógyítási módokról tartott előadást.

Mint mondta, az általában a hideg évszakokhoz kötődő nátha ősszel való megjelenése nem véletlen: a náthát vírus okozza, mely egész évben jelen van környezetünkben, ám nyáron csak kisebb koncentrációban, ezért akkor nem annyira gyakoriak a megbetegedések.

„A téli, fűtött termekben nagyobb eséllyel szaporodnak a vírusok, egyébként pedig ilyenkor gyengébb az immunrendszerünk is, kevesebb zöldséget-gyümölcsöt eszünk, valamint az alacsonyabb páratartalom is hozzájárul a vírus szaporodásához” – részletezte.

Eloszlatta azt a tévhitet, miszerint a náthát csupán megfázás okozná. Azt mondta, pusztán azzal, hogy kimegyünk például sapka nélkül a hideg levegőre, nem kaphatjuk el. De, ha már elkaptuk a betegséget, amelynek általános tünetei az orrfolyás, torokfájás, akkor köhögünk és tüsszentünk is, ilyenkor pedig többezer váladékcseppet juttatunk a levegőbe, melyekkel együtt a vírusok órákig megmaradhatnak. A fertőzés terjedésének néhány apró, egyszerű, de annál fontosabb dologgal vehetjük elejét. Ilyen például az egyszer-használatos zsebkendő használata, vagy, ha ilyenkor elkerüljük a nagyobb közösségekben való tartózkodást, nem utolsósorban pedig a gyakori kézmosás is segíthet.

– Mindenképpen kerüljük a fölösleges gyógyszerek szedését – intett a doktornő, hiszen például az antibiotikum adott esetben akár árthat is, főleg gyermekeknél.

Beszélt a fülfájásról is, melyet régebb különböző házi praktikákkal gyógyítottak, például fokhagymával vagy fülgyertyával. Ezeknek a módszereknek a gyógyító hatását azonban tudományosan nem sikerült bizonyítani, ezért a biztonságos kezelés javallott: nyálkahártya-lohasztó orrcseppel, illetve gyulladáscsökkentővel, ámbár az előbbi tartós használatának kerülésére figyelmeztetett a doktornő.

A torokfájáson, mint mondta, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, felnőttek esetében akár a tömény alkohol is segíthet, ámbár ennek inkább zsibbasztó, mintsem fertőtlenítő hatása van.

– Ha erős a torokfájás, tartós a láz, a fülfájás, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz – tanácsolta.

Szót ejtett végül napjaink járványáról, amelyet a koronavírus okoz.

„Ez is csak egy vírusfertőzés, mely az említett alapvető dolgokkal megelőzhető, például, ha nem megyünk közösségbe, vagy a gyakrabban mosunk kezet. A koronavírusnak inkább az ismeretlensége az ijesztő” – vélekedett.

A nagyajtai származású Barabás doktornő elmondta, hogy Sepsiszentgyörgy mellett, ahol dolgozik, hetente egyszer Barótra is kijár, szerdán délután az Ágoston háziorvosi rendelőnél várja erdővidéki betegeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.