Hirdetés
Hirdetés

Nincs köze a cukrozott üdítőknek az elhízáshoz?

Nincs köze a cukrozott üdítőknek az elhízáshoz? Életmód

Egy friss kutatás szerint nem feltétlenül játszik szerepet a cukrozott üdítők fogyasztása a gyermekek elhízásában.

A Nottinghami Egyetem kutatócsoportja 1300 brit, négy és tíz év közötti gyermek étkezési szokását vizsgálta 2008 és 2016 között egy négy napig vezetett étkezési napló alapján – olvasható a The Independent brit napilapban. A kutatás eredményeit Glasgow-ban az elhízással foglalkozó európai kongresszuson mutatták be.

A kutatók nem találtak számottevő különbséget a testtömegindex alakulásában azoknál a gyerekeknél, akik minden nap fogyasztottak cukrozott italt, és azoknál, akik nem. A gyerekek 61 százaléka ivott naponta legalább egy cukrozott üdítőt a kísérlet alatt, és több mint 78 százalékuk így sem lépte túl a megengedett napi kalóriabevitel mennyiségét.

Hirdetés
Hirdetés

Nem érdemes csak a cukrozott üdítőket hibáztatni a gyermekkori elhízásért – mondta Ola Anabtawi, a kutatás vezetője. A tanulmány szerint a gyerekek 78 százaléka fogyasztott több hozzáadott cukrot, mint a napi ajánlott mennyiség, amely tartalmazta a gyümölcslevekben és az édességekben megtalálható cukrot is.

Katarina Kos, az Exeteri Egyetem kutatója is véleményezte a közzétett eredményeket, szerinte lehetséges, hogy a túlzott cukorfogyasztás hatásai csak egy későbbi életszakaszban jelentkeznek majd.

Ne higgyük, hogy következmények nélkül fogyaszthatunk cukrozott üdítőket, a probléma ennél sokkal összetettebb. A gyerekek manapság jóval kevesebbet mozognak, mint régen, így kevesebb energiabevitelre van szükségük, akármi legyen is annak a forrása.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük