Felhívás!

Nehezen viselik a férfiak, ha a feleség a kenyérkereső

Nehezen viselik a férfiak, ha a feleség a kenyérkereső Életmód

Hiába stresszes a férfiak számára kenyérkeresőnek lenni a családban, egy friss tanulmány szerint még ennél is nehezebben viselik, ha a feleség fizetése több a közös jövedelem 40 százalékánál.

A jó házasság alapköve az egyenlőség, de a brit Bath Egyetem kutatóinak új tanulmánya alapján a férfiak rosszul viselik, ha feleségük sokat keres, és anyagilag tőlük kell függeniük – olvasható a The Independent hírei közt.

A kutatásból – melyben több mint hatezer amerikai házaspárt vizsgáltak 15 éven keresztül – kiderült, a férjek stressz-szintje csökken, ha a feleségek fizetése eléri a 40 százalékot, azonban ahogy ezt túllépi, jelentősen megemelkedik.

Joanna Syrda közgazdász szerint ez az eredmény tökéletesen tükrözi a bevett elképzelést,

miszerint egy férjnek többet kell keresnie feleségénél. A stressz komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például fizikai, mentális betegségek vagy érzelmi, szociális problémák.

Érdekes módon azoknál a férfiaknál, akik annak tudatában házasodtak, hogy feleségük remekül keres, nem jelentkezett a probléma.

A tanulmányból az is kiderült, hogy 1980-ban a házas nők mindössze 13 százaléka keresett többet férjénél, míg 2017-ben ez a szám az egyharmadhoz állt közel.

Ha ez a tendencia folytatódik, komoly befolyással lehet a társadalmi normákra és a férfiasság fogalmára.

A kutatók abban is eltéréseket találtak, hogy a stressz tüneteiről hogyan beszéltek a párok – míg a férjek igyekeztek elkendőzni mentális problémáikat és jobb állapotról számoltak be, a feleségek negatívabban meséltek a férjek állapotáról.

A közgazdász szerint ez szintén arra vezethető vissza, hogy a férfiak ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, hogy nem fedhetik fel mások előtt a gyengeségeiket.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.