Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Narancssárga riasztást adtak ki nyolc megyére a várható heves esőzések miatt

Narancssárga riasztást adtak ki nyolc megyére a várható heves esőzések miatt Életmód

Heves esőzésekre figyelmeztető narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) nyolc megyére.

Hirdetés
Hirdetés

A riasztás Fehér, Szeben, Hunyad, Gorj, Dolj, Olt, Argeş és Vâlcea megyére érvényes, ahol szerda déltől csütörtök hajnali 3 óráig záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40-50 litert, helyenként a 70 litert is négyzetméterenként.

Ugyanakkor Erdély délnyugati részére, Olténiára, Munténia nagy részére és a Déli-Kárpátokra sárga riasztás érvényes. Itt csütörtök reggel 8 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödik a szél, záporok, zivatarok várhatók, jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-35 litert, helyenként akár a 40 litert is négyzetméterenként.

Az ANM szerint az ország nagy részén a hét végéig kitart a légköri instabilitás.

Elsőfokú árvízkészültség több erdélyi folyószakaszon

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több erdélyi, munténiai, olténiai és bánsági folyóra. A riasztás csütörtök délig van érvényben.

A hidrológusok szerint szerdán 13 órától csütörtök 12 óráig villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Maros (Fehér, Szeben és Hunyad megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Hunyad, Gorj és Mehedinţi megye), Olt (Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt és Dolj megye), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman megye), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman és Ilfov megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ilfov megye), illetve Prahova (Prahova, Buzău és Ialomiţa megye).

Az INHGA közlése szerint az árvizek Hunyad, Szeben Vâlcea, Olt és Argeş megye kisebb folyóit is érinthetik. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük