Felhívás!

Narancssárga jelzésű viharriasztás öt megyében, sárga riadó 18 megyében

Narancssárga jelzésű viharriasztás öt megyében, sárga riadó 18 megyében Életmód

Másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriadót adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely 13 órától 23 óráig érvényes 5 megyében, míg további 18 megyében és a fővárosban sárga jelzésű viharriasztás lesz érvényben az említett időszakban.

A meteorológusok szerint kedden 13 órától 23 óráig narancssárga viharriadó érvényes Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi és Konstanca megyében: a széllökések elérhetik a 80-90 km/órás sebességet, gyakori villámlások által kísért felhőszakadások és jégeső várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig az 50-60 litert is.

Szintén este 11 óráig sárga jelzésű viharriadó érvényes Dobrudzsában, Munténiában, Moldva déli részében, Olténia keleti részében, a Kárpát-kanyarban, a Déli-Kárpátok vidékén és a Bánsági-hegyekben. A jelzett területeken időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, gyakori villámlások által kísért felhőszakadások, viharos szél és jégeső várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként.

Az ANM szerint a következő megyékre érvényes az elsőfokú riasztás: Tulcea, Galac, Vrancea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, valamint a főváros, illetve Bákó, Kovászna, Brassó, Szeben, Hunyad, Vâlcea, Gorj, Krassó-Szörény és Mehedinţi megye egy része.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az ország többi részében is előfordulhatnak kisebb kiterjedésű területeken a felsorolt természeti jelenségek.

Az ANM szerint ugyanakkor egy hőségre vonatkozó figyelmeztetés is érvénybe lépett kedden 11 órakor, amely kitart csütörtök este 8 óráig a síkvidéken és a fennsíkon. A hőséget fokozottan kellemetlen hőérzet kíséri, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.