Felhívás!

Minél később megy aludni a gyerek, annál kövérebb

Minél később megy aludni a gyerek, annál kövérebb Életmód

Egy kutatás eredményei szerint pozitív összefüggés van a hatévesnél fiatalabb gyerekek késői lefekvése és az elhízás kockázata között. A kutatók szerint azonban nem az a fő tanulság, hogy korábban kell lefektetni a gyerekeket, hanem az, hogy szigorú napirendet kell tartani náluk, és kötött időpontokban kell enniük és lefeküdniük aludni.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói 107, egy-hatéves gyereket figyeltek Svédországban, 64-nek közülük túlsúlyos volt legalább egyik szülője. A vizsgálat kezdetekor a gyerekek egyévesek voltak, és nem volt különbség a testalkatukat meghatározó mutatókban (testsúly, magasság, csípőkörfogat). E mutatókat hatéves korukig rendszeres megmérték, emellett pedig alvási szokásaikat is monitorozták. Utóbbit évente egy hétig figyelték a csuklójukra kapcsolt érzékelő segítségével.

Az eredmények szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen későn feküdtek le (ami a kutatók értelmezésében este 9 óra utáni elalvást jelentett), a vizsgálat végére nagyobb testtömegindexet és csípőkörfogatot növesztettek. Ez azonban csak egy korreláció, így semmi sem garantálja, hogy a gyerekek ne híztak volna el akkor, ha korábban ágyba dugják őket.

Sokkal valószínűbb, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen még 9 után is kukorékolnak, sok egyéb tekintetben is olyan életmódot folytatnak, ami elősegíti a túlsúlyosságot. A világon nagyon eltérő időpontokban fektetik le a gyerekeket. Spanyolországban, Indiában és Japánban például 9, sőt 10 óra után. Japánban ennek ellenére kevésbé gyakori a gyerekkori elhízás.

Vagyis az összefüggés nem egyértelmű. Viszont Svédország nem tartozik azon országok közé, ahol tradicionálisan este élik az életüket az emberek, így ott a későn lefekvő gyerek a rendszertelen életmód tünete is lehet. Ugyanakkor a közvetlen élettani kapcsolat sem elképzelhetetlen, hiszen az alvás hatást gyakorol a hormonrendszerre, a hormonok pedig a felépítő- és lebontófolyamatokra a szervezetben.

Azt már korábban is kimutatták, hogy a rövidebb alvásidő összefügg a gyerekkori elhízás kockázatával. Itt azonban nem egészen erről van szó, mert úgy találták, hogy a késői elalvás gyakrabban jár együtt az elhízással, függetlenül a teljes alvásidőtől. 

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.