Felhívás!

Mindenki otthonos lakásra vágyik

Mindenki otthonos lakásra vágyik Életmód

Gyerekkora óta vonzza a szépség, és szereti a kihívásokat, árulta el magáról a kézdivásárhelyi Barabás Ágnes, aki mára számos lakás, hotel, vendéglő berendezésén van túl, és elmondhatja, hogy a legszebb álma vált valóra. A lakberendezővel pályájának kezdetéről, a szakmáján belül uralkodó stílusokról, megbízatásairól és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

– A lakberendezői tevékenység iránti érdeklődése mikorra teljesedett ki?

– Sepsiszentgyörgyön, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban tanultam festészet szakon, és ez az idő alatt mindig azt éreztem, hogy jó, amiben most vagyok, de nem pont ez a nekem való tevékenység, szakma. Mindig a szép iránt érdeklődtem, és többször belegondoltam, hogy milyen lenne, ha lakberendező lehetnék, és ilyenkor büszkeség töltött el. Így a középiskolás éveim után döntöttem úgy, hogy Kolozsváron elvégzem a design egyetemet, majd ott határoztam el, hogy a lakberendezés területén szeretnék elhelyezkedni, ezáltal esztétikussá, hangulatossá és széppé varázsolhatok helyszíneket.

– Lakberendező és tanár. Hogy kezdett el mégis tanítani?

– A szüleim is tanügyben dolgoznak. Az egyetemen felvettem a pedagógia modult, és rajzot tanítok a Bod Péter Tanítóképzőben, amit nagyon élvezek, de az én világom a lakberendezés. A kettő két külön dolog, megvan mindkettőnek a szép oldala.

– Mi volt az első munkája?

– Egy kávézó Kézdivásárhelyen: a Deja Vu, amely egy francia, sikkes stílusra épült fel. Meglepő volt abban az időben az az elegancia, viszont az embereknek tetszett ez a stílus, amely magával vonta a többi megrendelést és felkérést.

– Hol dolgozik most?

— Saját vállalkozásom van mint lakberendező, ami az időm nagy részét el is veszi, és mellette művészettörténetet, rajzot tanítok a Bod Péterben.

– Tevékenysége inkább csapatmunka vagy önálló tevékenység?

– Az attól függ, hogy mi a megbízás, vagy ki a megbízott. Ha rám bízzák, akkor egyedül intézem a dolgokat, de ezek inkább nagyobb épületeknél működnek – gondolok itt hotelekre, vendéglőkre. A lakások esetén együtt kell dolgozni a tulajdonossal, mert az ő stílusukra kell alapozni, hiszen ők fogják a mindennapjaikat ott tölteni.

– Hogyan fog neki egy munkának?

– Általában már onnantól jelen vagyok, hogy a ház pirosban felépül. Van egy elképzelés, hogy a megrendelőnek milyen stílus tetszik, ahhoz, hogy jól alakítsuk a teret, kell tudjuk, mi hová kerül. Elkészítem az alaprajzot, megbeszéljük az elrendezést, és amikor ez megvan, akkor kezdődnek a komolyabb dolgok: kiválasztjuk a csempét a fürdőszobába, jöhetnek a bútorok, majd a leglényegesebbek a függöny és a szőnyeg, és persze a dekoráció.

– Kialakult már az ön sajátos stílusa?

– Ez egy érdekes kérdés. Van rám jellemző stílus, de ez változó, általában a rusztikusabb kívánságokat kellett teljesítenem, de a modern berendezést is nagyon szeretem. Ez az, mi igazán rám jellemző szerintem, nem az a minimál, amit a fiatalok szeretnek, mert az egy idő után unalmassá és rideggé válik. Minden lakásnál úgy látom, az az elsődleges szempont, hogy otthonos és hangulatos legyen.

Mindenkit más stílus jellemez: a fő szempont az, hogy a lakás otthonos legyen

– És ezt hogyan valósítja meg?

– Dekorációval, színekkel, textíliák harmóniájával.

– Mi az idei trend? Melyik szín uralkodóbb?

– Manapság minden divat, de ami még mindig dominál, az a púder, pasztell és a kellemesebb hangulatú színek. A stílus az változik lakástól és megbízótól függően.

„Manapság minden divat, de a kellemes hangulatú színek dominálnak”

– Elterjedt nézet, hogy a lakásberendezés a gazdagok mulatsága. A díjazás milyen rendszerben működik?

– Ez ismét változó, hiszen nem mindegy, hogy egy lakást, egy hotelt vagy egy házat kell berendezni. Sok mindentől függ, de úgy gondolom, nem csak a pénzen múlik, hiszen kisebb költségekből is ki lehet hozni nagyobb és szép dolgokat, viszont a minőséget és értékeset meg kell fizetni.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Idáig nem reklámoztam magam, de most már úgy látom, eljött az ideje, hogy készítsek egy weboldalt, Facebook- és Instagram-profilt, ahol megmutathatom a munkáimat. A másik nagyobb tervem, hogy szeretnék egy webshopot, ahol fiatal művészek munkáit árusítanám, mert nagy a hiány ezen a téren, nem lehet kapni egyedi alkotásokat, festményeket.

Tamás Réka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások