Felhívás!

Miért szeretik a háziasszonyok a konyhaszigetet?

Miért szeretik a háziasszonyok a konyhaszigetet? Életmód

A mai konyhák egyik legnépszerűbb és legpraktikusabb eleme, amelyre a legtöbb háziasszony vágyik, a konyhasziget. Van, aki megengedheti magának, mert elég tágas helyiségben van a konyhája, míg másoknak hely szűke miatt csak álom marad. De miért olyan népszerű a háziasszonyok körében a konyhasziget? Ennek jártunk utána.

A konyhasziget paraméterei, avagy hova lehet elhelyezni?

A konyhasziget nagyon praktikus, hiszen plusz rakodófelületet biztosít, esetleg elrejtheti a háztartási gépeink egy részét, például a mosogatót. Kialakításához minimum 15 négyzetméteres nagyságú konyha kell, de a tervezésekor még egyéb szabályokat is érdemes betartani. Egyik szabály, hogy a konyhasziget körül 120 centiméternyi helyet kell hagyni, ami a kényelmes közlekedést fogja biztosítani, és a fiókokat, szekrényeket is könnyen ki lehet nyitni. Mérete változatos lehet, a legkisebb minimum 80-90 cm széles lehet. Ezt inkább tálalónak használhatjuk. Nagyobb felhasználási felület 150 cm széles szigetnél már adott lesz, mélységétől fog függni, hogy mire szeretnénk használni – előkészítésre, netán főzésre, mosogatásra.

Ha kicsi a konyhánk, de nem szeretnénk lemondani a konyhasziget előnyeiről, kössünk kompromisszumot. Ebben az esetben egy félsziget a megoldás, ahol az egyik végén egy fal található. Ha erre sincs lehetőségünk, akkor sem kell csüggedni. A nagyobb bútoráruházak kínálatában találhatunk ún. mobil szigetet, amit akkor állítunk kezünk ügyébe, amikor szükségünk van rá, ha épp nincs, helytakarékossági okokból lekicsinyíthetjük és félretolhatjuk a lakásunk egy távolabbi pontjára.

Milyen előnyei vannak a konyhaszigetnek, amiért szeretjük?

  1. Változatosabb a konyha helyiségének helykihasználása.
  2. Minden oldalról hozzá lehet férni, így sokkal többen tudunk egyszerre ténykedni a konyhában. A megnövekedett munkafelületnek köszönhetően egyszerre több mindent tudunk csinálni, de minimum kezünk ügyében tartani főzés közben.
  3. Elhelyezhetünk benne polcokat, fiókokat, ezzel plusz rakodófelülethez jutunk. Oldalában felszerelhetünk akasztókat, így a konyharuháinkhoz is könnyen és gyorsan hozzájutunk.
  4. Beépíthetőek konyhai elemek, mint a mosogatógép, mosógép, sütő, esetleg főzőlap. Épp ezért fontos, hogy mikor tervezzük a konyhaszigetet, ne feledkezzünk meg a rejthető konnektorokról sem. A kábeleket érdemes a burkolat alatt elvezettetni, hogy ne törje meg a helyiség esztétikáját.
  5. Ha amerikai konyhás nappalink van, megtöri a teret, térelválasztó szerepet is betölt. Fokozza az otthonosság érzetet, hiszen közösségi térré is válhat. Köré gyűlhetnek a gyerekek, mikor a konyhában ténykedünk, vagy ha vendégeket látunk, elkerülhető, hogy a szakács ne érezze kirekesztve magát a felhőtlen csevegésekből.
  6. Helyszűke esetén konyhaasztal szerepét is betöltheti, így ha épp minimális nagyságot üt meg a konyhánk, akkor sem kell lemondanunk a konyhapult nyújtotta előnyökről.

További praktikus és stílusos ötletekért érdemes felkeresni az Otthonok & Megoldások oldalát, ahol sok hasznos cikket olvashatunk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.