Felhívás!

Meteorológus: az utóbbi 60 év egyik legcsapadékosabb júniusa az idei

Meteorológus: az utóbbi 60 év egyik legcsapadékosabb júniusa az idei Életmód

Rendkívül csapadékos volt az időjárás Romániában az elmúlt hetekben. Az esőzések országszerte áradásokat okoztak, amelyek gazdaságokat és termőföldeket öntöttek el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója szerint az idei június az elmúlt 60 év egyik legcsapadékosabb hónapja lehet.

“Az idei nyár – ahogyan arra számítottunk – az extrém jelenségekről fog szólni. Egy melegebb, csapadékmentes időszakot követően már a második egymást követő hónapban regisztrálunk jelentős mennyiségű csapadékot az ország szinte teljes területén. Jelen pillanatban az országos csapadékátlag 115 liter négyzetméterenként” – mondta Elena Mateescu.

“Az alapján, ami a hónap végéig következni fog, arra számítunk, hogy az idei az egyik legcsapadékosabb június lesz 1961 óta, valószínűleg benne lesz az első ötben” – tette hozzá.

“Rekordot döntöttünk az ultra-rövidtávú (nowcasting) időjárási riasztások terén, eddig ebben a hónapban 62 ilyen figyelmeztetést adtunk ki. Ez is jól mutatja az időjárás szélsőséges jellegét” – mondta a meteorológus.

(Digi24)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.