Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megmondja a telefonod, ha részeg vagy

Megmondja a telefonod, ha részeg vagy Életmód

 Pittsburghi Egyetem orvosi karának munkatársai különleges kutatásba vágtak bele, amely során 22, 21 és 43 év közötti felnőtt önkéntesnek kellett vodkát fogyasztania, majd figyelték a véralkoholszintjüket, illetve azt, hogy mennyi alkohol mutatható ki a leheletükből.

Hirdetés
Hirdetés

A résztvevőknek mindössze egy órájuk volt, hogy bevodkázzanak, majd óránként figyelték a kutatók, hogy még mennyi alkohol található a szervezetükben. A vizsgálat 7 órán át zajlott, miközben az önkénteseknek sétálniuk, lépcsőzniük, és más mozgással kapcsolatos feladatokat kellett végezniük.

Eközben egy övvel okostelefont rögzítettek a vodkaivók hátára, és egy olyan applikációt használtak közben, amely mérte a tesztalanyok gyorsulási adatait, ezen belül is azt, hogy mely izmok mozdulnak meg az oldalirányú és a felfelé-lefelé végzett mozgások során, miközben az önkéntesek például sétálnak.

A kutatók végül arra jutottak, hogy az idő 90%-ában az okostelefon szenzorai által mért adatok alapján meg tudták mondani, hogy az illető véralkoholszintje mikor van 8 ezrelék körül, ami már egy tekintélyesebb mennyiség. 

A kutatást vezető sürgősségi orvos, Brian Suffoletto elmondta, mindebből komoly következtetéseket vonhatunk le azzal kapcsolatban, hogy az okostelefonjaink igenis alkalmasak lehetnek a mértéktelen alkoholfogyasztás visszaszorítására, továbbá az alkoholproblémák megoldására. Főleg azok után, hogy a telefonunk jellemzően szinte mindig velünk van. 

A szakember elmondta, a telefonokban ráadásul ott van a megfelelő technológia, és az érzékeny mérőeszközök, amelyek monitorozzák a mozgásunkat. Most már csak azt kell kitalálni, hogy mindezt hogyan lehet még inkább az egészséges, józan élet szolgálatába állítani, és az egészségügy számára is hasznossá tenni.

Brian Suffoletto hozzátette, az egyik kollégiumi barátja ittasan vezetett, amelynek következtében belehalt egy autóbalesetbe. Ez olyannyira megrázta őt, hogy az elmúlt 10 évét nagyrészt annak szentelte, hogy a digitális technológiát összekösse az alkoholproblémák megfékezésével.

(CNN, nlc.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 25., 10:35
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Talán 0,8 ezrelék. A “rangsorolás” az alábbiakban látható:
  0.5-1.5 ezrelék közt ittasságról beszélünk, melyet széles jókedv, a gátlások oldódása, az arc kipirulása, valamint emelkedő pulzus- és légzésszám jellemez.
  1.5-2,5 ezrelékes véralkoholszint esetén indul a következő fázis, a részegség. Itt már kezd eltűnni az addig töretlen jókedv, sokan inkább álmosodnak, meglassulnak, esetleg befelé fordulóvá – vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten agresszívvá – válhatnak. Hányinger, hányás jelentkezhet sápadtsággal, verejtékezéssel, a beszéd akadozóvá válásával. A részeg ember dülöngél, egyensúlyérzéke bizonytalan, könnyen elesik, pulzusa lassulni kezd.
  2,5 ezrelék felett beszélünk alkoholmérgezésről: az illető eszméletlenül terül el, pupillái beszűkülnek, sokszor fényre nem reagálnak. Székletüket, vizeletüket maguk alá engedhetik.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 26., 20:14
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hát, nem biztos, hogy hasznos az egészségügy számára, ha az ember hátára telefont rögzítenek. Nincs mivel foglalkoznia néhány pihent agyú unatkozó “tudósnak”.