Felhívás!

Lehet, hogy nem csoki a nyuszi!

A húsvétra vásárolt gyerekjátékok, édességek és más élelmiszerek minőségére figyel a napokban a fogyasztóvédelem. A lakosság figyelmét is felhívják néhány fontos tudnivalóra: például, hogy nem mindig csoki a csokinyuszi.

Az egyik legfontosabb, hogy mindig ellenőrizett árusoktól vásároljunk élelmiszert: tojást, sonkát, bárányhúst és édességet is – hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelem. Mint írják, a fogyasztók mindig nézzék meg a termékek jótállási idejét, ugyanis az ellenőrök találkoztak már olyan tojásfestékkel és édességgel is, amely már évekkel ezelőtt lejárt, de a boltban megpróbálták ismét eladni.
A legnagyobb kínálat az édességekből van, már napok óta elárasztották a boltokat az ünnephez kapcsolódó figurák csoki változatai, megjelentek a nyuszik, tojások, csibék és más figurák, különböző méretben. Az árak alacsonyak, a figurák színesek, az ízvilág néha kétségbeejtő. A vásárlók nagy része nem is sejti, hogy nem igazi csokoládét vásárolt, és csak utólag lepődnek meg, hogy a szép és formás nyuszik nem krémes tejcsokoládéból, hanem kesernyés aromájú kakaómasszából készültek. Ennek oka, hogy a növényi zsír olcsóbb, mint a kakaó, így a legtöbb gyártó ezzel készíti termékeit. Ugyanakkor az uniós irányelvek megszabják, hogy mi nevezhető csokoládénak, a többi termékre csak azt lehet írni az összetevők mellett, hogy húsvéti nyuszi vagy tojásfigura. A csokoládé legfeljebb öt százalékban tartalmazhat a kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, másként nem nevezhető csokoládénak, viszont a címkén jól látható helyen fel kell tüntetni az erre utaló feliratot.
A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője, Mircea Diacon elmondta, idén is – akárcsak minden évben – ellenőrzéseket tartanak az édességet árusító üzletekben. A kereskedelmi egységeknek arra kell figyelniük, hogy az árucímkén az legyen feltüntetve, amit valóban tartalmaz a termék, és ne írjanak csokoládét, ha az édesség csak kakaóstej-bevonómasszából készült. A különbség az árakon is érződik: míg az igazi csokoládéból készült közepes méretű figura ára 4-5 lej, a nagyobbak pedig 10-12 lejért kaphatók, addig a hasonló nagyságú, de hidrogénezett növényi zsírokból és aromákból készült figurák ára legtöbb 3-4 lej.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.