Felhívás!

Kismamatorna Kézdivásárhelyen

Kismamatorna Kézdivásárhelyen Életmód

Hajlamosak vagyunk a terhességnek csupán a pozitív oldaláról beszélni, de természetesen ennek is megvannak az árnyoldalai, a lehetséges szövődményei. Rózsa Gyöngyvér terhestorna-oktatóval beszélgettünk arról, milyen egészségügyi problémákba ütközhetnek a leendő anyukák, és hogyan segít ezeken a kismamatorna.

– Miért találod fontosnak a terhestornát?

– Általában az állapotosság pozitív oldaláról beszélünk inkább, hogy milyen jó, meg az élet csodája. De azért nem véletlenül hívják terhességnek. Benne van a szóban: édes teher, ami azért jár némi nehézséggel. A torna abban segít, hogy ezeken könnyebben túllépjük, könnyebben le tudjuk küzdeni. Gondolok itt a megváltozott testtartásra: a pocakkal egy időben nőnek a mellek is, a súlypont megváltozik, emiatt kialakul egy helytelen testtartás. Összeesnek a vállak, megrövidülnek a mellizmok például. Az egyik célunk a tornával az, hogy ezt helyrehozzuk, illetve megelőzzük. Hiszen emiatt kialakulhatnak betegségek is: derék- és hátfájás, a megnövekedett súly megerőlteti a lábakat, fájhat a térd, a boka, eltűnhet a talpboltozat. Soknak azt mondják, ez az állapot ezzel jár, de nem kell, hogy ezzel járjon.

– Hogyan épül fel a kismamatorna?

– Három részből áll. Az első a bemelegítő, ami aerobic-gyakorlatokból áll, csak sokkal nyugodtabb tempót diktál, ugyanis az alacsonyabb intenzitású alapgyakorlatokat használjuk fel. Ekkor javul a keringés és a légzés, ezáltal jobban áramlik a testben az oxigén, ami jót tesz a babának. A torna második és egyben legfontosabb része az izomerősítés. A lényeg ugyanis az, hogy megerősítsük azokat az izmokat, amelyek segítenek a pluszsúly megtartásában, illetve majd a szülés lefolyásában is. Elkülönítem az izomcsoportokat, külön-külön edzünk mindenikre. Egyik órán a hátizmokat erősítjük, a következőn már a medencecsont körülieket, combizmokat, farizmokat, hasizmokat. Azokat az izmokat, amelyek megrövidülnek – mint például a nagy és kis mellizom – nyújtani kell, a megnyúltakat pedig erősíteni, mint például az egyenes hasizom. Az ugyanis, ahogyan nő a has, nyúlik, olyannyira, hogy akár szét is válhat. Nyilván nem túlságosan megerőltető hasizomgyakorlatokat végzünk, mert ezek között van olyan, ami kifejezetten káros. Ehelyett olyan összetett gyakorlatok vannak, hogy sokszor észre sem veszed, de más mellett a hasizmokat is edzed. A terhesség alatt beszűkül a tüdőnek is a helye, nehezebbé válik a légzés, a romló testtartás miatt pedig ez rosszabbodik. De ha edzünk a vállakra, mellizmokra, hátizomra, akkor a felsőtest megfelelő erejével tudjuk ellensúlyozni a méh növekvő tömegét, ezáltal javul a testtartás, nagyobb lesz a tüdőnek a tere, javul az oxigén áramlása. A harmadik rész a relaxációról szól. Légzéstechnikákat tanulunk, amit a szüléskor tudnak majd felhasználni a kismamák. Segítenek, hogy meg tudják tartani a kontrollt, kiegyensúlyozottabb lesz a szülés. A három rész egy órát tölt ki. Az összetett speciális gyakorlatok által akár 2–3 órával rövidülhet a szülés időtartama, a jobb fizikai kondíció pedig megkönnyíti a szülést és a felépülést.

– Ez is elég sok érv a torna mellett, de mire lehet még jó?

– Ki szokott alakulni az ödéma, a végtagok vizesedése, és vannak gyakorlatok, amelyek enyhítik, illetve megelőzik azt. A visszértágulat kialakulása ellen is hatékony, vannak rá speciális gyakorlatok. Illetve van egy intimtorna rész is, amely során a gátizmot erősítjük. A gátizmot célszerű még terhesség előtt megerősíteni, terhesség ideje alatt inkább a rugalmassá tételére összpontosítunk, ez elősegíti a szülés alatti tágulást, illetve a szülést követő regenerálódást. A kismamákat arra tanítom, hogyan tudják tudatosan megfeszíteni és ellazítani, irányítani. De nem utolsósorban arra is jó ezek a torna, hogy a kismamák beszélgethetnek, megoszthatják tapasztalataikat, tanácsokat adhatnak egymásnak. Egy nagyon jó baráti légkör alakul ki mindig.

Rózsa Gyöngyvér 2018 tavaszán végezte el Budapesten Belényi Beáta terhestorna-kurzusát, miközben éppen második kisfiával volt várandós. Jelenleg Kézdivásárhelyen, a Túróczi Mózes Általános Iskolában (Kézdivásárhely, Új utca, 3.) tart órákat, hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken 17 órától. A tizenharmadik héttől ajánlott elkezdeni, a terhesség végéig egészen lehet tornászni. A kismamáknak vinniük kell magukkal egy igazolást a családorvostól vagy a nőgyógyásztól, amely bizonyítja, hogy nem veszélyeztetett a terhesség, minden rendben van a magzattal és az anyukával egyaránt. Jelentkezni a 0720.593.374-es számon lehet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások