Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Két cukorbeteg felnőtt közül egynél nem diagnosztizálják a betegséget

Két cukorbeteg felnőtt közül egynél nem diagnosztizálják a betegséget Életmód

A 2-es típusú cukorbetegség késői stádiumban történő diagnosztizálásának veszélyeire figyelmeztetett a krónikus betegek szervezeteinek országos szövetsége (COPAC), valamint a Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID) hétfőn a diabétesz világnapja alkalmából kiadott közleményben.

A COPAC tájékoztatása szerint jelenleg 1.207.053 személyt tartanak megfigyelés alatt a szakemberek az országos diabétesz-program keretében. Míg 2019-ben 76.967 új megbetegedést diagnosztizáltak, 2020-ban 59.914-re csökkent a számuk, majd 2021-ben 82.552-re nőtt, az idei első hat hónapban pedig 41.849 új esetet jegyeztek. Ebből arra következtetnek, hogy idén is a növekvő tendencia érvényesül.

A cukorbetegséggel élők valós száma azonban legalább kétszerese a diagnosztizáltakénak – jelentette ki a Családorvosok Országos Szövetségének alelnöke, Daciana Toma. A statisztikák szerint globális viszonylatban két diabéteszes felnőtt közül egynél nem azonosítják a betegséget. “Fontos tudatosítani a lakosságban az időszakos vizsgálatok fontosságát, ezek ugyanis segítenek idejekorán felfedezni az esetleges elváltozásokat. Sajnos sokan akkor mennek orvoshoz, amikor a cukorbetegség már előrehaladott fázisban van, és szövődmények lépnek fel” – fogalmazott.

A cukorbetegség kialakulásának megelőzésére, illetve a szövődmények hatásainak csökkentésére irányuló intézkedéseket sürgetett a román diabetológiai társaság elnöke, Gabriela Radulian is. “Ma kell tájékoztatnunk és oktatnunk a lakosságot, hogy megvédjük a holnap egészségét” – fogalmazott a szakember.

2021-ben 61 millió cukorbeteget tartottak számon Európában. A Nemzetközi Diabétesz-szövetség adatai szerint a világon 537 millió 20 és 79 év közötti személy él cukorbetegséggel, azaz tízből egy ember. A becslések szerint számuk 2030-ra 643 millióra, 2045-re pedig 783 millióra nő. Tavaly 6,7 millió ember halálát okozta a diabétesz. 

forrás: Agerpres

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük