Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kánikula és légköri instabilitás várható szombaton és vasárnap

Kánikula és légköri instabilitás várható szombaton és vasárnap Életmód

Kánikulára és légköri instabilitásra figyelmeztet szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Hirdetés
Hirdetés

A szombati nap folyamán Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov megyében, Krassó-Szörény megye déli részén és Bukarestben lesz a legnagyobb a hőség, itt narancssárga kódú figyelmeztetés van érvényben, a nappali hőmérséklet elérheti a 37-40 Celsius-fokot.

Az ország többi részében is nagy lesz a meleg, 34-38 fokot mutathatnak a hőmérők, és a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket.

A légköri instabilitás fokozódik. Az ANM narancssárga viharjelzést adott ki a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar térségére, Munténiára és Olténiára, sárga viharjelzést pedig A Körösök vidékére, Máramarosra, Erdélyre, Olténia és Munténia bizonyos részeire, valamint Moldva déli régióira.

A narancssárga jelzés alatt álló területeken 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél, és 30-50 liter eső is eshet négyzetméterenként. A sárga jelzés alatt álló térségekben szintén heves viharokra kell számítani, a lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

Vasárnap, augusztus elsején a hőség még nagyobb területekre kiterjed. Narancssárga kánikulariadó lép érvénybe Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar, Vrancea, Galac, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi megyében és Bukarestben. A maximum hőmérséklet eléri a 37-40 fokot, a Duna árterületén akár a 41 fokot is. Délen és délkeleten a hőség jövő hét elején is kitart.

Vasárnap sárga kánikulariadó lesz érvényben az ország többi részében is, főleg nyugaton és délen kell kellemetlen hőérzetre számítanunk.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük