Felhívás!

Így készítik Kovásznán

Így készítik Kovásznán Életmód

Orbaiszéken is megtalálhatóak a saját zakuszkarecept-különlegességek, és a nemrég rendezett zakuszkafesztiválon ki is faggattuk a nyerteseket az ízletes étek készítésének titkáról. A továbbiakban megtudhatjuk, milyen is a zakuszka Marika-módra, mennyire lehet finom a nagymama zöldséges zakuszkája, illetve miként kell elkészíteni a gombás zakuszkát.

Zakuszkarecept Marika-módra

A kovásznai Németh Tímea az édesanyjától, Insperger Máriától tanult, Marika-módra elkészített zakuszkarecepttel első helyezést ért el a kovásznai Pokolsár Egyesület által megrendezett zakuszkafesztiválon.

– Azért különleges ez a recept, mert az alapanyagok nem nyersen, dinsztelve kerülnek bele, hanem lesütve, míg a hagyma megfőzve. Ettől krémesebb lesz, és a hagyma sem érzik rajta erősen. A recept anyukám saját receptje, hosszú évek során tapasztalta ki, hogyan lehetne még finomabbra főzni a zakuszkát. Nálunk a családban a zakuszkafőzés közösen zajlik édesanyámmal, ezért úgy gondolom, ez a díj őt is megilleti – mondja Tímea, hozzátéve, saját recept lévén, ez kovásznai specialitás.

Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika, 5 kg kápia, 5 kg padlizsán, 1 kg hagyma, 1,5 l sűrített paradicsomlé, 500 g paradicsompaszta, 1,5 l olaj, 1 kanál cukor, só, bors ízlés szerint, 5-6 babérlevél.

A hozzávalókat lesütjük, a hagymát megfőzzük, ledaráljuk. A paprikákat és a hagymát 1 liter olajjal kb. 1-1,5 órán át főzzük, ezután hozzátesszük a padlizsánt, a paradicsomlevet és a pasztát, ízlés szerint fűszerezzük, az olajat pótoljuk, ha szükséges, még 1 órát főzzük. Ha megfőtt, csavaros üvegekbe tesszük, és forró olajat öntünk a tetejére, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A szakács zakuszkája

A kovásznai szakács és cukrász végzettségű Dobra István 36 éve van a szakmában. A brassói Magyar Ház vendéglőben az ő receptjei szerint dolgoznak, illetve harmadik helyezést ért el egy országos szakácsversenyen Bukarestben. Dobra szintén részt vett a kovásznai zakuszkafesztiválon, ahol harmadik helyezést ért, olvasóinkkal pedig a nagymamájától tanult zöldségeszakuszka-receptet és a medvegombás zakuszka elkészítésének módját osztja meg a továbbiakban.

Zöldséges zakuszka

Hozzávalók: 3 kg sárgarépa, 2 kg pirospaprika, 1,5 kg petrezselyem, 1 kg zeller, 1,5 kg hagyma, 2 liter sűrített paradicsomlé, 1 liter olaj, só, szemes bors, babérlevél ízlés szerint.

A zöldséget megmossuk, megtisztítjuk. A paprikát lesütjük, a hagymát lepároljuk, a közepes sárgarépát négybe vágjuk, úgyszintén a petrezselymet és a zellert is. A párolt hagymát szeletekre daraboljuk, majd a zöldségeket a sütött-darált paprikával hagyjuk összekészülni (2,5–3 óra). Vigyázat: a sűrített paradicsomot elkészülte előtt háromnegyed órával adjuk hozzá. Nagyon kell figyelni a paradicsom savasságára.

Medvegombás zakuszka

Hozzávalók: 3 kg húsos piros paprika, 2 kg hagyma, 1,5 kg pritaminpaprika, 2 kg medvegomba, 1 liter olaj, 5 csípős paprika, 1 liter sűrített paradicsomlé, só, szemesbors, babérlevél ízlés szerint.

A pirospaprikát és a pritaminpaprikát (gogos) lesütjük, ledaráljuk. A hagymát megpároljuk, a gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A csípős paprikát magolva, összevágva vegyítjük. Két órán keresztül hagyjuk főni, amíg a fölösleges vízrész kipárolog, azután hozzáadjuk a megpucolt, csíkokra szeletelt medvegombát, és hagyjuk lassú tűzön háromnegyed órát. Elkészülte előtt beleöntjük a sűrített paradicsomot, és ízesítésként adagoljunk sót, szemes borsot és babérlevelet. Elkészítési ideje 2,5–3 óra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.