Hirdetés
Hirdetés

Idén többeket érinthet a szezonális depresszió

Idén többeket érinthet a szezonális depresszió Életmód

Az ősz nem csak a színesedő leveleket és a rövidebb nappalokat hozza el, sokaknál ebben az évszakban jelentkezik a szezonális affektív zavar, más néven a szezonális depresszió.

Hirdetés
Hirdetés

Számukra számos nehézséget hordoz ez az időszak, akár a mindennapi feladatok elvégzését is gátolhatja – nem pusztán szomorúságról van tehát szó. A szakértők pedig figyelmeztetnek: idén többeket és komolyabban érinthet a zavar.

A járvány ronthat a helyzeten

A szezonális depresszió a depresszió egy fajtája, amely ciklikus ingadozást mutat, minden évben közel azonos időszakban, általában az őszi és a téli hónapokban jelentkezik, amikor jóval kevesebb a napfény. Mivel jellemzően télen a leggyakoribb, téli depressziónak is nevezik. A tavasz érkeztével a tünetek enyhülése várható. A világosabb órák számának csökkenése beleavatkozhat a szervezet biológiai órája, a cirkadián ritmus működésébe, és több kutató az agy kémiai egyensúlyának felbomlását is a lehetséges kiváltó tényezők közé sorolja, ám a pontos okok nem ismertek. Ritkábban ugyan, de az is előfordulhat, hogy valaki tavasszal és nyáron tapasztalja a tüneteket. 

Az idei évet az élet minden területén jelentősen befolyásolta a Covid-19. A járványhelyzet sokaknak óriási stresszforrást jelentett, és jelent még most is, akkor is, ha egyébként nem kapták el a vírust. A Healthline-nak nyilatkozó szakértők egybehangzó véleménye szerint a szociális távolságtartás, a szabadidős tevékenységek korlátozása és az otthoni munkavégzés mind súlyosbító tényezők lehetnek a szezonális depresszióval élők számára.

(femina)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük