Felhívás!

Hétfőn van a nyári napforduló, kezdődik a csillagászati nyár

Hétfőn van a nyári napforduló, kezdődik a csillagászati nyár Életmód

Idén június 21-én, 06:32-kor volt a nyári napforduló Romániában. Ekkor kezdődik a csillagászati nyár, és június 21-e egyben az év leghosszabb napja is.

A napfordulók az év két olyan időszakát jelölik, amikor a Nap a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb ponton van az Egyenlítő felett.

A nyári napforduló után a nappalok hossza csökkenni kezd, az éjszaka hossza pedig hat hónapon át nő, egészen a december 21-i téli napfordulóig. A Föld déli féltekéjén a jelenség fordítva zajlik.

A nyári (vagy téli) napforduló nem minden évben ugyanazon a napon és időpontban van. Szökőévekben a nyári napforduló június 20-án is bekövetkezhet.

Hány órán át lesz világos odakint?

Mivel a Nap (hazánk átlagos szélességi fokán) 67° 52′ magasságban tetőzik a horizont felett, a nappal az év leghosszabbja lesz, 15 óra 32 perc, míg az éjszaka csak 8 óra 28 percet tart.

Ugyanebből az okból kifolyólag az alkonyat is a leghosszabb az év során, és a magas szélességeken (az északi országokban) az alkonyat egész éjjel tart, és az ott élők gyönyörű “fehér éjszakáknak” lehetnek tanúi.

A jelenség azonban nem csak egy napig vagy éjszakáig tart. A legkésőbbi napnyugta június 24. és július 1. között következik be, amikor Bukarestben 21:04-kor nyugszik le a nap. A legkésőbbi napnyugta napjai az ország más részein is azonosak, bár a napnyugta/naplemente időpontjai eltérnek.

Bukarestben a legrövidebb éjszakák június 19. és 24. között lesznek, és 8 óra 28 percig tartanak.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.