Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fontos időben kezelni

Fontos időben kezelni Életmód

Orbán Ágota Kézdivásárhelyen született és nevelkedett, majd 2017-ben Kolozsváron diplomázott a Babeș–Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán, a mesterképzést Budapesten végezte 2019-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Klinikai és Egészségpszichológia szakirányán. Jelenleg trénerként dolgozik.

2018-ban indította el a barátjával, Udvari Zsolttal a Wellbeen nevű mikrovállalkozást, egy olyan internetes platformot, amely pszichoedukációval és mentális egészségfejlesztéssel foglalkozik. Erről és a fiatalokat ért gondokról beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Mi a Wellbeen, mit tűztetek ki célul vele?

– Lassan három éve már, hogy hobbiként indult ez a projekt. Akkor az volt a cél, hogy a stressz tüneteiről, megjelenési formáiról és a stresszbetegségekről beszéljünk úgy, hogy minden korcsoportnak hasznos legyen. Emellett az is cél volt számomra, hogy folyamatosan kipróbáljam azokat a módszereket, amikről beszélünk, kísérletezzek, és személyre szabjam azokat. Nem utolsósorban pedig szeretnénk leépíteni azokat az előítéleteket és berögződéseket, hogy „a stresszt fölösleges kezelni”, vagy „ez már hozzátartozik a hétköznapokhoz” és „a segítségkérés, az gyengeség”. Az évek során egyre több témakör jött be, amiről úgy gondoltuk, fontos beszélni, mint például a mentális egészség fenntartása a hétköznapokban, a lelki ellenálló képesség fejlesztése, munka–magánélet egyensúly, továbbá az elmúlt időszakban konkrét stresszcsökkentő technikákkal is bővült az oldal, amit bárki beépíthet a hétköznapi rutinba.

– Milyen további terveitek vannak?

– Napról napra bővül új dolgokkal a vállalkozás fejlesztésének a listája. Szeretnénk minél több gyakorlatorientált tréninget, műhelymunkát szervezni. Az érintett témákat is szeretnénk kiegészíteni olyan elemekkel, amelyek egyre nagyobb figyelmet kapnak a hétköznapok során, mint például a tudatos közösségi média használata, vagy ezen felületek hatása a jóllétünkre. Amint a helyzet is engedi, tervezünk pályaorientációs napokra eljutni az iskolákba és megszólítani minél több diákot. Még az elején vagyunk ennek az útnak, és izgatottan várjuk, hová tudunk fejlődni.

– Miért fontos, hogy a fiatalok felfigyeljenek és foglalkozzanak az őket érintő gondokkal?

–A hétköznapok során néha észre sem vesszük milyen stresszorok, ingerek érnek minket, így legtöbbször, amikor betelik a pohár, akkor reagálunk. Minden életszakaszban megvannak azok a kihívások, amelyek megoldásra várnak, amelyek felkészítenek a következő nagyobb mérföldkőre. Amennyiben ezekkel nem foglalkozunk, akkor egy idő után megoldhatatlannak tűnhet a helyzet. Szerintem szükséges már kiskortól egy rugalmasságot kialakítani a nehézségekkel és bizonytalanságokkal szemben. Minél hamarabb kialakítjuk ezt a hozzáállást, annál gördülékenyebben vesszük majd az akadályokat, és könnyebben reagálunk rájuk.

– Mi a legnagyobb gond, amely egy fiatal életében jelentkezik napjainkban?

– Mindenki másképp éli meg ugyanazt az élethelyzetet, más a toleranciaküszöbe és a megküzdési stratégiája. Úgy gondolom, nem lehet általánosítani egy problémára, viszont néhányat megemlítenék, amiről úgy gondolom, hogy egyre gyakrabban megjelenik. Folyamatos frusztrációt okozhatnak a magas elvárások, amelyeket vagy mi magunknak állítottunk fel, vagy másnak szeretnénk megfelelni. Emellett a közösségi média is torzíthat a valóságon, és a másokkal való összehasonlítás elégedetlenséget, önértékelési problémákat okozhat, ami önbizalomhiányhoz vezethet. Továbbá megemlíteném még a kudarcélmények kezelését is, hiszen minden élethelyzetben vannak olyan kihívások, amelyek nem sikerülnek elsőre, a mi tapasztalatunk alapján többeknél tanult tehetetlenséghez vezethet, így meg sem próbálják másodikra. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások