Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket a tanácsokat fogadja meg, ha nyugodtan szeretne szilveszterezni

Ezeket a tanácsokat fogadja meg, ha nyugodtan szeretne szilveszterezni Életmód

A Kovászna megyei rendőrség munkatársai egy sor tanácsot fogalmaztak meg a bűncselekmények és egyéb nem kívánt események elkerülése érdekében az év végi időszakban. Ha ezekre odafigyelünk, nyugodtan és biztonságban tölthetjük a szilvesztert és az újévet.

Vásárláskor:

1. Csak a tervezett vásárláshoz szükséges pénzösszeget vigye magával, vagy fizessen bankkártyával. Ne mutatkozzon nyilvánosan nagy pénzösszegekkel, ha pedig bankautomatából vesz ki pénzt, bizonyosodjon meg, hogy nem figyelik.

2. Amikor az üzletben van, ne hagyja a ruháit vagy a táskáját a bevásárlókosárban, illetve tartsa a pénzét és a telefonját a ruhája belső zsebeiben. Ha nagy a tömeg, ellenőrizze gyakran zsebeit – a tolvajok kihasználják az ilyen helyzeteket, hogy értékes holmikat emeljenek el.

3. Ha gyerekekkel megy vásárolni, tanítsa meg őket, hogy ha elvesznének, keressenek egy ott dolgozó alkalmazottat vagy biztonsági őrt.

4. Ne hagyjon az autóban bevásárlószatyrokat, csomagokat vagy értékes tárgyakat, amelyek felkelthetik a tolvajok figyelmét.

Hirdetés
Hirdetés

Az otthona biztonságáért:

1. Ha nem tölti otthon az éjszakát, hagyjon égve egy lámpát, vagy hagyja bekapcsolva a rádiót.

2. Ha hosszabb ideig van távol, kérjen meg egy barátot vagy szomszédot, hogy vigyázzon a lakásra és vegye el a leveleit a postaládából.

3. Szereljen fel figyelmeztető táblákat, amelyek felhívják a figyelmet, hogy a lakás riasztóval/kamerával/biztonsági rendszerrel van védve – ez elbátortalaníthatja az esetleges betörőket.

4. Vásároljon olyan kapcsolókat, amelyek bizonyos időközönként automatikusan fel- és lekapcsolják a villanyt.

5. Csak a legközelebbi ismerősinek beszéljen arról, hogy elutazik és ne tegye közzé a közösségi oldalakon, hogy elmegy otthonról – a betörők az online bejegyzéseit is figyelhetik.

Hirdetés
Hirdetés

Ha autóval indul útnak:

1. Indulás előtt ellenőrizze az autó műszaki állapotát és tájékozódjon a választott útvonal állapotáról.

2. Induljon el időben és szerelje fel megfelelően autóját. Ne induljon útnak téli gumik, hólánc és csúszásgátló anyag nélkül.

3. Ellenőrizze az autó lámpáit, az olaj, az üzemanyag, a fagyálló és az ablakmosó folyadék szintjét, illetve a fűtést.

4. Sebességét igazítsa folyamatosan az útviszonyokhoz és forgalomhoz. Növelje a követési távolságot, ha az utat hó vagy jég borítja.

5. Kerülje a hirtelen fékezéseket és ne rángassa a kormányt, mivel könnyen megcsúszhat. Elsősorban a motorféket használja.

6. Ne üljön volán mögé, ha alkoholos italokat fogyasztott.

7. Ne hagyjon értékes tárgyakat látható helyen az autóban.

8. Parkoljon a kijelölt parkolókban vagy olyan helyen, ahol nem akadályozza a többi autóst.

(Kovászna megyei rendőrség sajtóosztálya)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük