Felhívás!

Erős lehűlés, havazás várható a hétvégén

Erős lehűlés, havazás várható a hétvégén Életmód

Szombattól kezdődően fokozatosan lehűl az idő, a tavaszias időjárást januárt idéző, jóval az átlag alatti hőmérsékletek váltják fel, kezdetben eső, majd havas eső és havazás várható – jósolják a meteorológusok.

Pénteken az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb idő várható, a maximum hőmérsékletek 14 és 22 fok között, a minimumok 0 és 10 fok között alakulnak. Az éjszaka során a Keleti-Kárpátokban gyenge eső lehetséges. A légmozgás gyenge, legfennebb mérsékelt marad. Az éjszakai és reggeli órákban ködképződés lehetséges.

Szombaton is az átlagosnál melegebb lesz az idő az ország legnagyobb részében, az ég részlegesen felhős lesz, gyenge, mérsékelt szél várható. Kivételt képez az ország északi, észak-keleti része, ahol a délután folyamán megnövekszik a felhőzet, helyenként villámlással és megerősödő széllel kísért záporok lehetnek, a hőmérsékletek pedig csökkenni kezdenek. A csúcshőmérsékletek 10 és 23 fok között alakulnak.

Az esti óráktól kezdődően az ország északi részén befelhősödik és egyre kiterjedtebb területeken várható enyhe csapadék. Kezdetben eső várható, majd Máramarosaban és helyenként Erdélyben, Moldvában és a Pártiumban az eső átvált havas esőbe és havazásba.

A Keleti-Kárpátokban havazni fog, friss hóréteg képződik, időszakosan hófúvás is lehetséges. Máshol a hegyekben vegyes halmazállapotú csapadék várható. Helyenként ónos eső képződhet. Délen, kis területeken enyhe eső várható. A szél helyenként és időszakosan megerősödik Moldvában, Havasalföldön, az ország nyugati felében, illetve a hegyvidéken, nagyobb szélsebesség a Keleti-Kárpátokban várható. A minimumok -2 és 8 fok között alakulnak majd.

Vasárnap felhősre vált az idő, a hőmérsékletek erősen csökkennek, így az ország északi, nyugati és középső részén a sokéves átlag alatt alakulnak majd. Északon, észak-keleten és a középső országrészben helyenként eső, havas eső és hó várható, éjszaka pedig már a havazás fog dominálni.

Az ország többi részén napközben csak helyenként, majd estétől kezdődően egyre kiterjedtebb területeken (elsősorban délen) csapadék várható, az eső itt is fokozatosan havas esőre és havazásra fog váltani, hóréteg képződik. A hegyekben havazni fog, időnként, főként a magasabb területeken hófúvás is lehet, helyenként jelentős hóréteg fog lerakódni.

Helyenként és időlegesen megerősödik a szél, elsősorban dél-keleten és a hegycsúcsokon. A maximum hőmérsékletek 0 és 15 fok, a minimumok -6 és 3 fok között alakulnak.

(Antena 3)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.