Felhívás!

Elsőfokú viharriasztást adtak ki az ország 34 megyéjére

Elsőfokú viharriasztást adtak ki az ország 34 megyéjére Életmód

Légköri instabilitásra, felhőszakadásra, jégesőre és viharokra vonatkozó elsőfokú riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 34 megyéjére és Bukarestre.

A sárga jelzésű figyelmeztetés 12 és 23 óra között érvényes.

A meteorológusok szerint a jelzett időszakban az ország déli, keleti és helyenként középső részében, valamint a hegyvidéken villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava, Hargita, Kovászna, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Bukarest, Ilfov, illetve részben Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros és Kolozsvár.

Ugyanakkor az ország nagy részére június 10-én 10 óra és június 11-én 23 óra között fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető jelzés lesz érvényes. Ebben az időszakban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra lehet számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként. Ezek a jelenségek a délutáni és esti órákban lesznek gyakoribbak.

Sárga árvízriasztást adtak ki 32 megyére

Sárga riasztást adtak ki a hidrológusok tizenhárom folyó vízgyűjtő medencéjére. A figyelmeztetés kedden 16 óráig van érvényben és 32 megyét érint.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint a következő folyók vízgyűjtő medencéjében áll fenn az áradás veszélye: Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Maros (Hargita, Maros, Fehér, Szeben és Hunyad megye), Béga (Temes megye), Temes, Karas (Temes és Krassó-Szörény megye), Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj és Olt megye), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman megye), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov és Călăraşi megye), Ialomiţa (Prahova, Dâmboviţa és Ialomiţa megye), Bodza (Brassó, Kovászna és Buzău megye), Râmnicul Sărat (Buzău és Vrancea megye), Putna (Vrancea megye), Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye), valamint a Prut (Botoşani, Iaşi, Vaslui és Galac megye).

Az INHGA szerint Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Argeş és Neamţ megye folyóin fokozott az áradásveszély, hétfőn 17 óra és éjfél között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.