Felhívás!

Zenei anyanyelvünk ápolása

Zenei anyanyelvünk ápolása Cseperedő

Tizenötödik alkalommal szervezték meg Háromszéki Népdalbarátok Megyei Vetélkedőjét az elemisták és hetedik alkalommal a gimnazisták számára. Minden kategória első helyezettje képviseli megyénket az ősszel Újszentesen sorra kerülő Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőn.

A Háromszéki Népdalbarátok Vetélkedőjét másfél évtizeddel ezelőtt hiánypótlóként indította útjára a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola a hagyományok ápolása és életben tartása céljából. Hét évvel ezelőtt a gimnazisták is bekapcsolódtak az egyre színvonalasabb és népszerűbb rendezvénybe.

– Tantárgyversenyek, rajzversenyek mindig is voltak, de népdalvetélkedő nem, pedig nagyon sok szép hangú gyerek volt és van Háromszéken. Ebből kiindulva szerveztük meg az első népdalvetélkedőt, majd nyolc évvel később, hogy biztosítsuk a folytonosságot, kiterjesztettük az 5–8. osztályra is, így az Őszirózsa Országos Vetélkedőre, melyet általános iskolások számára szerveznek, minden évben tudunk képviselőket küldeni, minden korcsoportba – magyarázta Barta Enikő tanítónő, a vetélkedő kezdeményezője és lelkes szervezője.

A rendezvény résztvevői, a körzeti versenyek legjobbjai, idén is a Vigadó Művelődési Házban gyűltek össze. A találkozó első napján, május 20-án az 0–4, másnap az 5–8. osztályosok léptek színpadra. Több mint hetven székelyruhába öltözött kis és nagy diák szólalt meg zenei anyanyelven, köztük képességvizsgára készülő nyolcadikosok is.

– Nagyon örvendek annak, hogy a nyolcadikosok is eljönnek, énekelnek. A versenyszabályzat szerint ők nem juthatnak tovább, hiszen ősszel, amikor az Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőt szervezik már középiskolások, tehát nem versenyezhetnek az általános iskolásokkal. Minden évben elbúcsúztatjuk őket, a közös népdaltanulás és éneklés mindenki számára nagy élmény – tette hozzá a tanítónő.

A szervezők az 0–4. osztályosok között öt első, kilenc második, tizenhárom harmadik és tizenegy dicséretet osztott ki. A zsűri döntése alapján első díjban részesültek : Kocsis Tekla (előkészítő osztály, Székely Mikó Kollégium), Finta Eszter Gyopár (1. osztály, Horváth Károly Ált. Iskola, Orbaitelek), Szöllősi Kriszta (3. o., Trefán Leonárd Ált. Isk., Kézdiszentkereszt), Fülöp Zsolna (3. o., Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna) és Balázs Gergő(4. o., Székely Mikó Kollégium).

Az 5–8. osztályosoknál tíz diák lett első helyezett, 7–7 második és harmadik díjas, és nyolcan dicséretben részesültek. A legjobban teljesítettek: Opra Panna (5. o., Kézdiszentkereszt), Deák Anett (6. o., Székely Mikó Kollégium), Biszak Beáta (6. o., Molnár Józsiás Ált. Isk.), Pál Zsófia (7. o., Dr. Gelei József Ált. Isk., Árkos), Gáspár Henrietta (7. o., Kézdiszentkereszt), Sylvester Adrienn (7. o., Székely Mikó Kollégium), Fazakas Boglárka (8. o., Tatrangi Sándor Ált. Isk., Uzon), Bögözi Alpár (8. o., Kézdiszentkereszt), Bogyór Hajnal és Lázár Kata (mindketten a bardoci Benkő József Ált. Isk. végzős gimnazistái). A 15 első helyezett képviseli majd megyénket az újszentesi Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőn.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.