Felhívás!

Vészjelző madárhangok

Vészjelző madárhangok Cseperedő

A lármázó, szerelmes szajkók pár napig el voltak tűnve valahová, még a hangjukat sem lehetett hallani. Minden bizonnyal a korábban kergetőző madarak megkapták társukat, és most a fészek építésével vannak elfoglalva.

A szajkó magas fákra rakja a fészkét, egész közel a törzshöz. A tojó átlagban öt tojást rak le, és jó esetben mind ki is költi. A környékünkön legalább három pár szajkóról tudok. A tavaly egyikük rákapott a verébhúsra, és elkezdte tizedelni főként a fiókákat. De ahogy körülnézek, verebekből nincs hiány. Civakodnak, csiripelnek napestig, a jó fészekhely megszerzése kisebb csatákat eredményez közöttük. Különben összetart a verébnemzet, közösen táplálkoznak, ha pedig vészhelyzet van, valamilyen ragadozó madár tűnik fel a láthatáron, azonnal jeleznek egymásnak. Egyikük leadja a vészjelt, amire mindenki fejvesztve menekül a bokor védelmébe. Azonban sokszor csak gyakorlatoznak, és ezt naponta többször is eljátsszák, én pedig mindig beveszem, figyelőzni kezdek a ragadozó madár után. Mostanában azonban figyelem a kakast, s ha nem támasztja alá a verébriasztást a jól ismert jelzéssel, akkor már nem is fárasztom magam a verebek által feltételezett ragadozó madarat keresgélni. Ám a kakas riasztására sem futok, ha azt verébriasztás nem kíséri.

Van, hogy a cinege riaszt, neki elhiszem, így láttam meg az ólálkodó karvalyt, de már járt héja is nálunk. Emiatt fokozottabban odafigyelek a madarak vészjelző hangjaira, mert szabadon vannak kint, a tyúkudvaron az idei csibéim, és nem lenne jó, ha rákapna valamelyik ragadozó a csirkehúsra.

Vannak szarkák is a környéken, meg egy dolmányos varjút is látok minden nap, valahol itt fészkelhet. Egyik sem veti meg a csirkepecsenyét. A szarkák, amint észreveszik a varjút, azonnal rátámadnak. Télen még jól elvoltak egymás mellett, de most, a költési időben nincs barátság. Mindenik tudja a másikról, hogy fészekrabló, és képesek lennének egymás fészkét is feldúlni, a tojásokat ellopni, elfogyasztani. Még a madárfiókákat is kiszedik a fészekből, ha felfedezik azt. Tehát nem alaptalan a nyugtalanság, a harciasság ebben az időszakban a madarak körében.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások