Felhívás!

Ünnepre hangolódtak

Ünnepre hangolódtak Cseperedő

A megyeszékhelyi Tanulók Házában idén 13. alkalommal nyitotta meg kapuit az adventi műhely, ahol 700 gyerek készítette el a karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan kellékét, az adventi koszorút.

Ezen a héten minden nap 8–18 óra között lázas tevékenység zajlott a Tanulók Háza dísztermében. Az asztaloknál szebbnél szebb adventi koszorúk készültek, hogy az otthonok díszévé váljanak, s fényükkel bearanyozzák a várakozás idejét.

– Az intézményünk számára fontos a hagyományápolás, ezért is szervezzük az adventi műhelyt, ahol lehetőségünk adódik ráhangolódni az ünnepre. Beszélgetünk a várakozásról, a karácsony üzenetéről. Idén a Tanulók Házába járó gyerekek számára teremtettünk lehetőséget az adventi koszorú elkészítésére, ezzel is ösztönözve a diákokat, hogy érdemes beiratkozni a szakkörökre. Ugyanakkor meghívtuk a cserkészeket és az evangélikus egyház keretében működő Bartimeus Játszóház gyerekeit, valamint azokat az iskolákat, ahol tanáraink betanítanak – magyarázta Kerekes Jenő igazgató.

Az adventikoszorú-készítés hagyománya a 19. századig nyúlik vissza. Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban. Ő egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet. Később 4 gyertya – három lila és egy rózsaszín – került a koszorúkra, minden vasárnapra egy. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé. Ez utóbbit advent harmadik vasárnapján kell meggyújtani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.