Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tehetséges rétyi gimnazista

Tehetséges rétyi gimnazista Cseperedő

Koréh Ferenc, a rétyi Antos János Általános Iskola 5. osztályt végzett diákja első alkalommal vett részt a Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenyen, melynek megyei szakaszán 8., az országoson második helyen végzett, és továbbjutott a budapesti nemzetközi döntőre, ahol korcsoportjában a 13. helyen végzett. A vetélkedőről, a felkészülésről beszélgettünk a diákkal és Kerti József felkészítő tanárral.

Hirdetés
Hirdetés

– Ferike jó kedélyű, eleven, érdeklődő, jó eszű diák, korához képest pedig meglehetősen érett gondolkodású gyermek. Kisdiákról lévén szó az volt a cél, hogy a különböző versenyhelyzetekben, különös tekintettel az elkövetkezendőkre, tapasztalatot gyűjtsön, erősítse az önbizalmát, az önállóságát, ami minden gyerek számára, úgy gondolom, rendkívül fontos, továbbá a tisztes helytállás. Bevallom, engem is meglepett a kiváló eredmény. Nyilván, nem az az oka, hogy nem bíznék tanítványaim képességeiben és sikerében, hanem egyszerűen azért, mert nagyon erős a mezőny, már az is szép eredmény lett volna, ha eljut az országos döntőig – magyarázta Kerti József.

– Több mint hat hónapon át folyamatosan készültünk a versenyre, a felkészülés javarészt online zajlott heti egy-két alkalommal. A célom az volt, hogy legalább az országos szakaszig jussak el. Arra nem igazán számítottam, hogy a nemzetközi döntőn is részt vehetek. Nagyon örvendek az elért eredménynek. Nagyon sok élménnyel, tudással, ismerettel és baráttal lettem gazdagabb – kapcsolódott be a beszélgetésbe a kisdiák.

A pedagógus fontosnak tartja a helyesírási versenyeket, hiszen ezek esszenciája az anyanyelvápolás.

– Nekem mint magyartanárnak az a feladatom és egyben célom, hogy az anyanyelv iránti szeretetet és igényességet tovább mélyítsem a diákokban, hiszen ez mind az egyéni, mind a nemzeti identitás részét képezi. Az igényes anyanyelvhasználat és helyesírás, úgy vélem, valahol névjegykártyája is az egyénnek, ez az, amit próbálok tudatosítani diákjaimban, ezek a versenyalkalmak pedig kiválóak erre a célra. A diák számára a helyesírás képességének, továbbá a nyelvhelyességi ismeretek fejlődésén túl értékes hozadéka e versenynek az, hogy megtanulja hatékonyabban beosztani, vagy mai, divatos szóval élve, menedzselni versenyhelyzetben az idejét, továbbá fejleszti a koncentrálóképességét, hiszen nagy odafigyelést igényel egy-egy feladatlap megoldása – magyarázta a magyartanár.

A siker diáknak, tanárnak visszajelzés, a kitartás, a befektetett munka gyümölcse.

– Boldogságot, büszkeséget és elégtételt jelent számunkra a siker, hogy a befektetett komoly munka, az eltökéltség mindig meghozza gyümölcsét. Külön örömet jelent számunkra, hogy mindezt egy kis, vidéki iskolából elindulva értük el – fejtette ki a pedagógus.

Koréh Ferenc elemista korában meseolvasó versenyen, idén pedig elsősegélynyújtó versenyen is részt vett. Szeret olvasni, zenélni.

– A kedvenc íróm Molnár Ferenc, azért szeretem, mert izgalmas és kreatív regényeket írt. Közel egy éve, hogy zenélni járok, a rétyi ifjúsági fúvószenekar tagja vagyok. A vakációt pihenéssel töltöttem – mondta a diák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 3., 11:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Gratulálok!
  A tanár úr mellesleg a magyar nyelv és irodalom doktora!
  Kevés Kovászna megyei tanár büszkélkedhet ezzel a minősítéssel.
  Kár, hogy nem figyelnek fel rá a szakmai korifeusok és a megyei oktatást szervező vezetők!
  A média sem kereste meg, csak az eredményéről számolt be…
  Szerénysége nem engedi meg, hogy maga álljon elő nyilvánosságot keresve…
  Szakmai elismerésem kedves dr. Kerti József tanár úr.

  Tisztelő szeretettel,
  Jakab László Tibor olvasószerkesztő, Pécs.