Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tévé helyett könyv

Tévé helyett könyv Cseperedő

A vakáció a mindenkori diák számára a szabadságot, a kikapcsolódást jelenti. A mai felnőttek is nosztalgiával gondolnak vissza a nyári szünidőre, Jakab Tímea, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola tanítónője osztotta meg velünk vakációs élményeit.

Hirdetés
Hirdetés

– Kisiskolásként a nagyszülőknél töltöttem a nyári vakációkat. A bélafalvi vakációk élnek elevenen bennem. Ott rend és fegyelem volt, nem volt délig alvás, 9 óráig a reggelit el kellett költeni. Mama a házi teendőkbe is bevont, zöldséget hámozni az ebédhez, mosogatni, törölgetni az edényeket, asztalt téríteni, bevásárolni. Minden nagyszülői szigort kárpótoltak a Cserébe tett kirándulások, ahol mama mesélt hol egy gyógynövényről, hol a bogarakról vagy az életéről. Nagyapa derűje, rendkívüli humora tette még inkább emlékezetessé ezeket az utakat, az itt töltött szünidőket – mesélte a pedagógus.

A tévézés helyett az olvasás jelentette a szórakozást, kikapcsolódást.

– Nagymamának sok könyve volt, az első olvasmányélményeimet is itt szereztem, és ismertem meg Tom Sawyert és Huckleberry Finnt – tette hozzá.

Meglátása szerint az akkori és mostani vakációk közti különbséget az okos telefonok, táblagépek jelentik.

– Én a különbségét leginkább a kütyükben látom. A gyerekek szabadidejét a digitális eszközök használata olyan mértékben kitölti, hogy barátaikkal, nagyszüleikkel való együttlétre csak kevés idejük marad – fejtette ki.

A tanévkezdés gyerekként izgalommal töltötte el, pedagógusként a találkozás öröme teszi ünneppé a napot.

– Gyermekként mindig vártam az tanévkezdést, minden évben kaptunk valami újat évkezdésre, leg­inkább azért. Pedagógusként inkább azt mondom, örömmel tölt el a tanítványaimmal való találkozás, hiszen egy nagyszerű osztály- és szülőközösségem van, akikkel jó lenni. Készülök az első iskolai napra, igyekszem mindig valami újjal, érdekessel várni a tanítványaimat, ami öröm számukra, ami meghozza a tanulás iránti étvágyukat. Az előttünk álló tanévben is igyekszem segíteni őket, hogy örömet leljenek a tanulásban, hogy az iskola jó hely legyen –summázta a tanítónő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.