Felhívás!

Tanulás lépésről lépésre

Tanulás lépésről lépésre Cseperedő

A Váradi József Általános Iskola step by step közössége karácsonyi vásárt szervezett a tanintézményben. Az áruba bocsátott, természetes anyagokból készített díszeket, karkötőket, gyertyatartókat, képeslapokat a gyerekek készítették. Az eladásból begyűlt pénzből didaktikai eszközöket és játékokat vásárolnak az elemi tagozaton működő step by step osztályok számára.

A Váradi József Általános Iskolában 20 évvel ezelőtt alakult meg az első alternatív oktatást biztosító osztály. Azóta egyre nagyobb az érdeklődés a lépésről lépésre elvet követő tanítás, nevelés iránt. Jelenleg az elemi tagozat minden évfolyamán működik step by step osztály, s bár egyre nagyobb az igény, még nem sikerült elérni, hogy gimnáziumi szinten is biztosítva legyen a folytatás, a folytonosság.

– Munkánk során nagyon sok szülői segítséget kapunk. Szoros kapcsolatot ápolunk a szülőkkel, partnerként tekintünk rájuk. A vásári eladásban is segítettek, felügyelték a gyerekeket. Egyes osztályokban a kézimunka-tevékenységeken készítették a gyerekek azokat a képeslapokat vagy díszeket, amelyek a vásári asztalra kerültek. Mi, az előkészítő osztályban adventi kézműves tevékenységet szerveztünk a szülőkkel – magyarázta Halada Melinda tanító.

A step by step és a hagyományos oktatás között a legszembetűnőbb különbség, hogy itt két tanító van, s hangsúlyosabb a csoportmunka. Negyedik osztály végére a gyerekek ugyanazokkal az ismeretekkel fognak rendelkezni, mint a hagyományos oktatásban részesülők, csak másképpen, játékosabban szerzik meg ezt a tudást.

– Mi témák alapján tanulunk. Ezeket a gyerekek válasszák meg a tanév elején, természetesen az irányításunk alatt. A kicsiknél a legkedveltebb témák a háziállatok, majd később a dinók, a bolygók, a világűr, az ősember következik. Szavazattal döntünk a sorrenden.  Egy tanévbe 2–4 téma fér bele, attól függően, hogy mennyi időt szánunk rájuk. Harmadikban, negyedikben a gyerek könnyebben elfogadja, hogy az ő témája nem került sorra, mert megvan az a lehetőség, hogy egyénibe bemutathatja. Mivel azt tanulnak, ami érdekli őket, ezért szívesen jönnek iskolába. Olvasnak, kutakodnak. Rengeteg önálló munka van, harmadik, negyedik osztályban már önálló projektetek készítenek és mutatnak be. Nagy segítség az is, hogy ketten vagyunk a kolleganőmmel, Balázs Rékával. Ahogy a mondás tartja, sírni ketten is könnyebb. Tényleg így van, ha elfáradunk, ha valamelyikünknek nincs ötlete, a másik kezdeményez, besegítünk egymásnak – tette hozzá a pedagógus.

A step by step osztályokban a nap reggeli rituáléval indul. Körbe ülnek, és a tanító egy reggeli üzenetet fogalmaz meg, ami köré felépíti a napot. Nincs jegy, csak írásos értékelés. Minden félév végén a két tanító leül minden családdal – gyerek, szülő –, és kiértékelik a tevékenységet.

– A gyerek kezdi, elmondja, hogy érezte magát a félévben, mi az, amit az erősségének érez, és miből kellene erősítsen. A szülő is elmondja a véleményét, majd mi, tanítók is összegzünk. A csodálatos az, hogy a gyerek annyira jól érzi, hogy neki, hol a helye, hogy az értékelése helytálló – magyarázta a tanító.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.