Hirdetés
Hirdetés

Táncház, mese, agyagozás

Táncház, mese, agyagozás Cseperedő

Jövő héten kezdődnek a gyerekfoglalkozások a Míves Házban. A Mesélő Háromszék rendezvénysorozathoz kapcsolódva október 5-én mesés táncházra kerül sor, csütörtökön a Mesefolyam keretében mesehallgatásra várják a kicsiket és nagyokat, majd a Mesebarangolást, a Kilencet egy csapásra! mesés próbatételeket és a magyar népmese napján kezdődött egyhetes rendezvénysorozat lezárását jelentő táncházra is itt kerül sor Benkő Éva vezetésével és a Folker együttes közreműködésével.

Az idén harmincéves múltra visszatekintő gyermektáncház első találkozóját a Mesélő Háromszékhez kapcsolódva a szüret és a mese köré szervezik. A vidám eseményre kedden, október 5-én 16.30-tól kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

– A szegény ember szőlője mesét mondom el, utána zenére fűzve végigjárunk azon az úton, amelyen a mesehősünk haladt, közben táncolunk, és ezzel megnyitjuk az évadot. Csütörtökön szintén gyermekeknek szervezzük a Mesefolyamot, mindenki hozhatja a meséskönyvét, és színészekkel együtt felolvassuk a kedvenc meséjét. Majd a Mesebarangolást követően, október 8-án 18 órától táncházzal zárjuk a rendezvénysorozatot – sorolta Benkő Éva.

Október 12-től visszatérnek a régi kerékvágásba, a már megszokott időpontokban szervezik a gyerektevékenységeket. Kedden 16.30-tól az apró lábakat várják a gyermektánc­házba, utána agyagozást tartanak a kisiskolásoknak, majd csütörtökön 17–20 óra között mesés–játékos–kézműves-foglalkozást szerveznek szintén a kisiskolásoknak.

– A Hagyományok Háza támogatásával, a Jeles napok keretében szervezzük a szüreti mulatságot, a táncházat és a kézműves-foglalkozást is október 13-án. Remélem, hogy ebben az évben tudjuk folytatni a táncházat, mert a járvány miatt kimaradt egy bő esztendő, és ez a szülők visszajelzései szerint nagyon nagy hiányosság a gyerekek életé­ben, akiknek ez az első kapcsolatuk a népi kultúrával, a játékokon az élő zenén keresztül, a nagyobbaknak az öröm, az újból megélt élmény hiányzik. Minden csütörtökön tartok mesés–játékos–kézműves-foglalkozást gyermekeknek, ahol szintén elhangzik egy mese, játszunk, és elkészítünk egy tárgyat. A cél a szellemi, az érzelmi és a tárgyi egység megtapasztalása. A mese adja a szellemi, a meséhez kapcsolódó játék az érzelmi részt, és a tárgy elkészítése minderre emlékeztet. A járványügyi szabályokat be kell tartani, ezért csak korlátozott számú gyereket tudunk fogadni – magyarázta.

Újdonságnak számít a kísérleti jelleggel, de hagyományteremtő szándékkal november folyamán indítandó mesés találkozó.

– Még nem találtam neki nevet, de a cél az, hogy havonta egy alkalommal üljünk össze, és mondjunk, hallgassunk mesét. Én azt tapasztalom, hogy nem nagyon mernek az emberek mesét mondani, főleg hallgatóság előtt. Ezen a találkozón lehetőség lenne a mesemondás gyakorlására, hogy ha mondanivalóm van, és meghallgatnak, tudjam elmondani, kifejezni magam. Látom a gyerekeken, hogy mesemondó versenyekre készülve milyen nagy a stressz bennük, mert ott van egy elvárás, itt az egyetlen lényeges dolog az, hogy érezzük jól magunkat, és begyakoroljuk a mese elmondását és mások meghallgatását. Ez nagyon fontos minden korban – tette hozzá.

Tervezik a már megszokott, a karácsonyhoz, farsanghoz és húsvéthoz kapcsolódó foglalkozások szervezését, ahol amellett, hogy a diákok elkészíthetik az ünnepkör jellegzetes díszét, a szokásokkal is megismerkednek, és néprajzi ismereteiket is bővíthetik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük