Hirdetés
Hirdetés

Szónokverseny huszonegyedik alkalommal

November 24–26. között 19 versenyzővel zajlott Kézdivásárhelyen a Kossuth-szónokverseny XXI. kiadása, amelynek mottójául egy Tamási Áron-idézetet választottak: „Minden embernek őrködnie kell a világ rendje felett, mert a becsület azt kívánja”.

A versenyre 19 szónok nevezett be Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Barótról és Kézdivásárhelyről. Pénteken köszöntő beszédekkel indult a program a Vigadó nagytermében, Deák Magdolna, a szervező Bod Péter Tanítóképző igazgatója, dr. Ambrus Ágnes, a szónokverseny alapítótagja, nyugalmazott egyetemi adjunktus, illetve dr. Erdély Judit, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alelnöke osztotta meg gondolatait. A tanítóképzős diákok Egyformázni, különbözni címmel megnyitó műsort adtak elő: Balázs Imre József verseiből összeállított dramatizált előadást, felkészítő tanáruk dr. Deák Ferenc volt.

A kétfordulós szónokverseny szünetében diákkonferencia zajlott A sokarcú Kézdivásárhely címmel, amelyet Kis Emese, a Pro Schola Kulturális-Nevelési Egyesület elnöke nyitott meg. A résztvevők megtekintették az Incze László Céhtörténeti Múzeumot is, városnézéssel egybekötve.

A szónokverseny második fordulójára a helyszín átköltözött a Bod Péter Tanítóképző könyvtárába, az esti eredményhirdetést követően táncház, filmnézés zárta a napot.

Szombaton kirándulásra indultak a résztvevők, Kis Emese vezetésével felkeresték Zabolát, Zágont, Csomakőröst, Kovásznát. A rendezvényt dr. Ambrus Ágnes, a zsűri tagja így méltatta: „sok értékes gondolatot hallhattunk a becsületről, felelősségről, a Jó Isten teremtette világ rendjéről, a rend megóvásának szükségességéről, a rendet veszélyeztető káoszról. Élményt jelentett a dramatizált versműsor is, amely üzenetében harmonizált a Kossuth-szónokverseny mottójával.”

A zsűri a diákkonferencia legjobb alkotásának a Kézdivásárhely turisztikai látnivalói című kisfilmet értékelte és első díjjal jutalmazta (készítette: Csáki Kristóf, Bardocz Ákos Szilveszter, Ráduly Róbert és Szabó Szilvia, felkészítő tanárok: Kis Emese és Orosz Anna). A szónokversenyen első díjban részesült Tokos Lilla Eszter, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum diákja (felkészítő tanára Csog Orsolya).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük