Felhívás!

Szereti a színpadot

Szereti a színpadot Cseperedő

Pătrânjel Viktória, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum ötödik osztályos diákja már óvodás korától jár mesemondó versenyekre, majd kisiskolásként a versek bűvölték el, később a prózamondással is próbálkozott, és kitűnő eredményeket ért el. A Laborfalvi Róza Szépen magyarul elnevezésű prózamondó versenyén, legutóbb pedig az Ignácz Rózsa Alkotó és Prózamondó Versenyen első helyen végzett. A kisdiákkal és Nagy Etelka magyartanárral a tehetségápolásról, a vetélkedőkről, tervekről beszélgettünk.

– A versenyre Ignácz Róza Született Moldovában című regényének első fejezetével neveztem be. A felkészülés a mű elolvasásával kezdődött, majd a szövegtanulás és értelmezés következett. A mesemondásban van tapasztalatom, de a prózamondás egészen más, több komolyságot igényel, nehezebb értelmezni és előadni, mint egy mesét. Minden megmérettetésen igyekszem a legjobbat kihozni magamból, úgy előadni a szöveget, hogy a közönség annak hatása alá kerüljön. Manapság a versenyek is online térbe zajlanak, amit nem annyira szeretek, hiszen fontos számomra a hallgatósággal való közvetlen kapcsolat, visszajelzés – magyarázta a kisdiák.

– Viktóriát csak rövid ideje ismerem, most ötödik osztályos, a tanév eleje óta vagyok a magyartanára. Viszont korábban is hallottam róla, zsűritagként vettem részt az elemi osztályosok mesemondó versenyeinek körzeti szakaszain, így tisztában voltam azzal, hogy igen tehetséges, lelkes és lelkiismeretes kislánnyal lesz dolgom. A feladatait nagyon komolyan veszi, könnyen és gyorsan tanul. Ízesen beszél, nagy átéléssel képes átadni bármilyen történetet. Karizmatikus előadó, hozzászokott a versenyzéshez, rutinosan választ szöveget, a felkészülésben nagy segítséget jelent számára az édesanyja, az otthoni környezet is. Éppen ezért az online versenyzés sem plusz teher, minden eszköz a rendelkezésére áll, csupán arra – a nem kis feladatra – kell összpontosítania, hogy az előadása ilyen körülmények között is hiteles, értékes maradjon – vélte tanára, Nagy Etelka.

Viktória rutinos versenyzőnek számít, hiszen óvodás kora óta jár különböző megmérettetésekre, nincs lámpaláza, szeret színpadon lenni. Idén a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyen dicséretes lett, de több első helyezéssel is büszkélkedhet.

– Nagyon örültem a Kányádi Sándor Szavalóversenyen elért két megyei első díjamnak, nagyon boldoggá tesz, hogy a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyen négyszer érdemeltem ki az első helyezést, büszke vagyok az Őszi Meseszüret Nemzetközi Mesemondó Versenyen egy első és egy második helyezésére is, de legnagyobb meglepetést a Benedek Elek Országos Mesemondó Versenyen elért első díjért kapott magyarországi jutalomkirándulás jelentette. Nem a győzelem a legfontosabb számomra, bár örvendek az elismeréseknek, hiszen visszajelzések, hogy jó úton haladok, hanem maga a mesélés, a szavalás vagy a szövegmondás is örömmel tölt el, és örvendek minden „fellépési” lehetőségnek – mesélte Viktória.

– A cél egyetlen versenyen sem lehet csak a győzelem, ugyanolyan fontos a tapasztalatszerzés, a fejlődés lehetősége, és természetesen az, hogy megmaradjon az irodalom szeretete, az őszinte, tiszta öröm, a gyermeki elragadtatás a mesék, mondák, versek világa iránt. Viktória egyik erőssége, hogy úgy tud előadni, hogy a hallgató érzi a belőle áradó természetes lelkesedést. Nagyon fontosnak tartom a megmérettetéseken való részvételt, hiszen egy-egy ilyen alkalommal életre szóló élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhatnak a diákok, sokat tanulhatnak önmagukról és a világról egyaránt. A tanítvány sikere mindig elégtétel a tanár számára is, a győzelem öröme ellensúlyozza a befektetett munkát, energiát. Viktória az Ignácz Rózsa-verseny előtt a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny megyei szakaszán is jól szerepelt, korcsoportjában harmadik helyezést ért el. Kezdünk visszatérni a világjárvány előtti állapotokhoz, így újra lesz tantárgyverseny, azon minden bizonnyal Viki is részt fog venni. Ezenkívül minden lehetőségre nyitottak vagyunk, ha találunk egy izgalmasnak tűnő felhívást, lecsapunk rá – magyarázta a pedagógus.

Viktória meglátása szerint akkor lehet sikeres valaki, akkor érhet el szép eredményeket, ha a tehetsége kitartással és szorgalommal párosul.

Viktória szabadidejét is igyekszik hasznosan eltölteni.

– Olvasok, rajzolok, táncolok, gitározok és szeretettel gondozom házi kedvenceimet. Óvónő vagy tanítónő szeretnék lenni, mert saját emlékeimből merítve a gyermekeknek olyan izgalmas élményekkel teli éveket szeretnék ajándékozni, amilyeneket én szereztem óvodásként, iskolásként – fejtette ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.