Felhívás!

Százlábúak, Százlábacskák ás Aprólábak

Százlábúak, Százlábacskák ás Aprólábak Cseperedő

Tizenhárom évvel ezelőtt Virág Imola és Endre negyven gyerekkel megalakították a Százlábú Néptáncegyüttest. Azóta százhatvanra duzzadt a táncosok száma, akikkel korosztályok szerint, három csoportban foglalkoznak. A Szent György Napokon a Kultúrkert színpadán léptek fel, újfent bizonyítva, hogy a múltban gyökerező néptánc a jelenben él és a jövőben is létezni fog.

A Virág házaspár az elmúlt több, mint egy évtized során generációk szívében ültette el a néptánc és népzene szeretetét, a gyökerekhez való ragaszkodás és a hagyományápolás fontosságát.

– Az első táncosgeneráció közül vannak páran, akik profi táncosokká váltak, a Háromszék Táncegyüttesben táncolnak, sokan családot alapítottak, most az ők gyerekeiket tanítom. Tehát a mostani Százlábúak már a második generáció, a csapat zöme most tizenkettedikes, ők idén egyetemre mennek, de itt van az utánpótlás. A Százlábacskákban gimnáziumos diákok táncolnak. A legkisebbeknél, az Aprólábaknál a játékon van a hangsúly, kevesebb a tánc. A gimnazistáknak már táncokat tanítunk, a nagyokkal már a nehezebb fokozatú tánclépésekkel is megbirkóznak. Semmit nem erőltetünk, a legfontosabb, hogy amikor itt vannak, jól érezzék magukat– magyarázta Virág Endre táncoktató.

Kiemelte, hogy ezeket a csoportokat nem azért hozzák létre, hogy biztosítva legyen a hivatásos együttesek számára az utánpótlás, hanem az a cél, hogy egy újabb fiatal generációval ismertessék és szerettessék meg ezt a népi műfajt. Vallják, hogy a néptáncnak közösségformáló és összetartó ereje van.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.