Felhívás!

Portugáliában a Százlábú

Portugáliában a Százlábú Cseperedő

Portugáliába turnézott a hétéves Százlábú néptánccsoport. A Virág Imola és Virág Endre által irányított, 13–18 éves diákokból álló harminctagú együttes és három zenész a dalvaresi Bodzavirág folklórfesztiválon vett részt, de Folgosában és Armamarban is felléptek. Iskolákban, öregotthonokban népszerűsítették táncainkat, népzenénket.

 

– Ez a meghívás egy 19 éves baráti kapcsolat eredménye. 1998-ban voltunk a Háromszék Együttessel Portugáliában egy fesztiválon, és ott ismerkedtünk meg egy amatőr néptánccsoport tagjaival, ezt a baráti kapcsolatot én azóta is ápolom. Duarte Morais tanárral már a tavaly megbeszéltük a részleteket. Mi voltunk a 30. Bodzavirág Folklórfesztivál egyetlen külföldi meghívottai – magyarázta Virág Imola együttesvezető.

A fiatal táncosok az ünnepi rendezvény mellett más helyen, más településeken is felléptek. A négy nap alatt kilenc előadást tartottak.

– Vendéglátóink iskolákba is elvittek, egy öregotthonban is felléptünk, ahová a közeli óvodából is behozták a kicsiket, a végén pedig egy nagy közös táncházzal zártuk a bulit. Megterhelő volt a napi két-három fellépés, de a gyerekek nagyon ügyesek voltak, csomagoltak, utaztak, öltöztek, majd előadások után szépen bepakolták a fellépő ruháikat. Minden elismerésem az övék – mondta Imola

A Százlábúak három nemzet táncát mutatták be a portugál közönségnek. A felcsíki, sóvidéki, szilágysági magyar táncok mellett méhkeréki román és szászcsávási cigány tánccal tették még színesebbé, változatosabbá az előadást.

– Minden alkalommal el kellett mondjuk, hogy magyarok vagyunk, magyar az anyanyelvünk, a kultúránk, annak ellenére, hogy Romániában élünk. Azt is elmagyaráztuk, miért van ez így, milyen történelmi események befolyásolták sorsunkat. Nagy segítségünkre volt egy romániai tornatanár, ő tolmácsolt.  Azokban az iskolákban, ahol beszéltek angolul, nem volt gond, tudtunk értekezni a gyerekekkel, a tanárokkal, de azt tapasztaltuk, hogy kevesen beszélik az angolt.

A négy nap, amit Portugáliában töltöttek, szinte percnyi pontossággal be volt osztva, meg volt szervezve. A fellépések közötti szabad félórákat múzeumlátogatással, városnézéssel töltötték.

– Az utolsó napot Portóban töltöttük, és az óceán partjára is kivittek a vendéglátóink, akik szeretetükkel, barátságukkal, közvetlenségükkel tették még felejthetetlenebbé az ott töltött napokat. Minden településen fogadott minket a polgármester, a kulturális intézmény igazgatója. Mi büszkén képviseltük régiónkat, meséltünk nekik az itteni életünkről, történelmünkről.

Fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek haza a csapat május 24-án, hajnalban. Másnap várta őket az iskola, a nyolcadikosokat az angol vizsga.

A Virág házaspár 11 év alatt több mint ezer gyereket vezetett be a néptánc, a népzene csodálatos világába. Jelenleg három csoport – Aprólábak (óvodások–harmadik osztályosok), Százlábacskák (4–6. osztály) és Százlábúak (7–12. osztály) – működik, a nagy érdeklődés pedig bizonyíték arra, hogy igény van a színvonalas néptáncoktatásra.

A három tánccsoport jelen lesz a Perkői Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozóján ,a Százlábúak pedig részt vesznek   Székely Vágta keretében bemutatandó Csillagösvény népe című produkcióban. Idén nyáron sem marad el a borospataki tábor, amelyet immár tizedik éve szerveznek. A jubileumra való tekintettel az utolsó nap előadást tartanak a helyieknek és a szülőknek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.