Felhívás!

Röviden

Óvodanapok a Csipkerózsikában

 

A hagyományossá vált óvodai napok méltó lezárása a tanévnek. Így a tanév vége felé egy tematikára épülő tevékenységsorozatot szervezünk, amelybe bekapcsolódnak a szülők is. Az idén a néphagyományok köré épültek a foglalkozások: a gyerekek népi gyermekjátékokkal bővíthették tudásukat, majd hagyományos népi mesterségekkel ismerkedtek meg, mint a szövés, fafaragás, kosárfonás. Színeztek népi motívumokat, terítőket készítettek különböző technikákkal, és sok-sok népi gyerekdalt hallgattak. A záró nap délutánján több mesterségben próbálhatták ki magukat a gyerekek szüleikkel együtt: az agyagozásban, a nemezelésben, a mézeskalács-díszítésben, a szövésben és a bőrdíszművességben. A gyerekeket a sikeres munkában igazi mesterek segítették, mint Vetró András szobrászművész, Szántó József mézeskalácsos, Incze Gábor bőrdíszműves és Kovács Adél népművész. A műhelymunkák között megcsodálhatták a népművészeti kiállítást, de elidőzhettek Bartók Erzsébet szövőszéke előtt is, figyelve munka közben a barátosi szövőnőt. A jókedvet növelte a közös ének és tánc, amelyet Ürmösi Incze Hunor táncoktató vezetésével roptak az egybegyűltek. Az elvesztett energiát egy közös bográcsozással pótolták a kicsik.

(Gergely Judit óvónő, Kézdivásárhely)

 

Barangoló tizennyolcadszor

Hét megyeszékhelyi tanintézményből huszonhárom csapat nevezett be a Pál Utcai Fiúk Egyesület és a Gödri Ferenc Általános Iskola által meghirdetett Barangoló városismereti vetélkedőre. Jelenleg a beküldött dolgozatok értékelése zajlik, az eredményhirdetéssel és díjkiosztó ünnepséggel június 12-én a Vártemplomban. A vetélkedőre a Székely Mikó Kollégium, a Református Kollégium, a Mihai Viteazul Líceum, a Váradi József -, a Nicolae Colan-, a Gödri Ferenc- és az Ady Endre-iskolák tanulói neveztek be. A verseny legfőbb célja iskoláskorban megismertetni a gyerekekkel szülővárosukat, kiegészíteni az eddigi ismereteket, hogy ezáltal észrevegyék a város rejtett értékeit is.

Környezeti nevelés az erdőben

 

Részesei vagyunk a természetnek vagy ellenségei? című környezetvédelmi tevékenység keretében egy kiránduláson vettek részt a nagyajtai Kriza János- és a középajtai Benkő József-gimnáziumok diákjai május 24-én. A 105 gyerek, az iskola pedagógusai, valamint a baróti magánerdészet képviselői a középajtai Ülök-dűlőt keresték fel.

A projekt a két iskola és a baróti magánerdészet közreműködésével született meg, és célja megmutatni a gyerekeknek, hogyan kell környezettudatosan élni. A tevékenységet egy rajzkiállítás zárta, mely a projekt címéhez kötődött. Egy sikeres és tartalmas nap után az iskola tanulói és pedagógusai teli élményekkel, tapasztalatokkal tértek haza. Köszönet illeti a nagyajtai és középajtai iskola vezetőit, a baróti magánerdészet munkatársait, a szülőket és a résztvevő diákokat.

(Gazdag Katalin)

 

 

Háromszoros 10-es!

A Celtic footstep csapata már bizonyított a Csíkszeredában megszervezett Együtt a jövőért elnevezésű táncverseny regionális szakaszán. Szombaton, május 27-én csapatunk megérkezett Marosvásárhelyre, a X. Nemzetközi Táncfesztiválra, ahol az ország 16 megyéjéből 25 csapat versenyzett.

Kovászna megyét a Celtic footstep csapata képviselte, hat önkéntes diák a Mihály Vitéz Kollégiumból: Florescu Nicoleta Narcisa, Zamfir Roberta Elena, Marin Maria Anastasia, Iordache Andreea, Tomescu Papuc Sebastian, Fancsali Adrian, valamint hat gyerek az oltszemi speciális iskolából: Kalányos Janka, Budi Csilla, Szente Zsuzsa, Gáspár Szabrina, Olaru Ionuț és Mátéh Kozma Csaba. A csapatot Orza Csilla Mária, Koncz Andrea, Bács Ágnes, Szűcs Mónika, Sunca Elena és Bajkó Levente Attila készítették fel.

A csapat köszöni a támogatást a Help Alapítványnak, az Oltszemi Gyermekotthon Alapítványnak és a 6-os számú Oltszemi Elhelyező Központnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.