Felhívás!

Ösztöndíj, verseny, pályázat

Ösztöndíj, verseny, pályázat Cseperedő

Kiválósági ösztöndíj

Idén is lehet pályázni Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának kiválósági ösztöndíjára, melyet öt, kiemelkedő eredményeket elért 12. osztályos tanuló kaphat meg. A személyenként 3000 lejes pénzjutalommal járó Szent György Ösztöndíjra a pályázatokat december 4-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodájában. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 2010 óta minden évben meghirdeti a Szent György Ösztöndíjat azoknak a helyi, végzős diákoknak, akik a líceumi éveik során kimagasló tanulmányi eredményeket értek el. Az ösztöndíjjal az önkormányzat továbbra is ösztönözni szeretné a város 12. osztályos diákjait, hogy érdemes tanulni, fejlődni, időt és energiát fektetni a tanulmányokba.

***

Online verseny

Vasárnapig lehet benevezni a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyre, melyre idén online kerül sor. A mesemondó versenyen előkészítő–12. osztályosok vehetnek részt egy szabadon választott népmesével. A balladamondó versenyre 9–12. osztályosok, a balladaéneklő versenyre pedig 5–12. osztályosok jelentkezhetnek egy szabadon választott népballadával. Az 1–4 osztályos mesemondók előadásáról készült felvételt a naps.sziv@napsugar.ro címre, a többi versenyzőét az aesziroda@gmail.com címre kell elküldeni október 25-én 22 óráig. A november 13-15-re tervezett  sepsiszentgyörgyi döntőre a három kategória minden korcsoportjának három legjobb versenyzője kap meghívást. A végleges rangsort a döntőn való szereplés alapján állítja fel a zsűri.

***

A tehetséges diákokat támogatják

Nyolcvanhét kiemelkedően tehetséges, de nehéz anyagi helyzetű gyermeknek nyújt támogatást az idei tanévben a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács. Az Ady Endre-ösztöndíj pályázaton elnyerhető támogatás értéke egyenként 100.000 forint, melyre azon 6–12. osztályos diákok pályázhatnak, akik a romániai közoktatásban magyar nyelven tanulnak.

A Kovászna, Brassó, Bákó, Hargita és Maros megyéket átfogó Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács az Emberi Erőforrás minisztériuma megbízásából 8,7 millió forint értékű alapot kezel, személyenként 100 ezer forint értékű ösztöndíjat oszt ki pályázati úton. A támogatásban kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű 6–12. osztályos diákok részesülnek.

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanácshoz beérkezett pályázatok formai ellenőrzését és javasolt rangsorba állítását a Tanács felkérésére egy független szakmai bizottság végzi. Javaslataikat november 15-ig továbbítják az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek. A pályázatok értékelése a benyújtott dokumentumok alapján történik. A pályázat eredményeiről való tájékoztatás elektronikus úton valósul meg, de az eredmény megtekinthető lesz a tanács weboldalán is. A pályázónak vállalnia kell, hogy pozitív döntés esetén, amennyiben nem rendelkezik bankszámlával, a saját vagy a szülő/gyám nevére szóló bankszámlát nyit, amelyre az ösztöndíjat átutalják. Jelen pályázat keretében az ösztöndíj a 2020/2021-es tanévre vonatkozik. A támogatás folyósításának várható időpontja: 2021 márciusa.

A pályázatot a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács székhelyén lehet benyújtani október 23-ig. A Tanács weboldalán (www.tehetsegpont.ro) minden részlet fellelhető, az adatlap is innen tölthető le. A dokumentumokat a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács postacímére kell küldeni: Asociaţia pentru Ocrotirea Talentelor din Ținutul Secuiesc, 520014 Sfântu Gheorghe, str. Bisericii, nr. 1/A, jud. Covasna.

***

Kifizetés csak jövőben

Október 30-ig lehet igényelni a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást a Szülőföldön magyarul program keretében a 2019/2020-as tanévre. Pozitív elbírálás esetén a pályázati összeget jövő évben fizetik ki.

A pályáztatást Romániában továbbra is a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) bonyolítja le. Az iskolák által kiállított igazolást a kitöltött típuskéréssel, valamint a pályázó szülő, illetve törvényes képviselő érvényes személyazonosító okiratának fénymásolatával, a kiskorú születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatával együtt postán kell elküldeni az RMPSZ csíkszeredai címére. A küldeményeket október 30-ai postai bélyegző dátumával fogadják el.

A nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást azok a szülők igényelhetik, akiknek a gyermekei magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak, vagy ahol ez nem lehetséges, választható tantárgyként tanulják a magyart. Hallgatói támogatást az az egyetemista igényelhet, aki nappali tagozaton jár részben vagy teljesen magyar nyelvű képzésre. Ez utóbbi támogatás összege 2.800 forintnak megfelelő lej, a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásé 22.400 forint. A támogatás megítélésének több kizáró oka van, ezek egyike – iskolások esetén – az egy félév alatt összegyűjtött több mint ötven hiányzás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.