Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Összezárva

Összezárva Cseperedő

Pár hete családok, örökmozgó gyerekek kényszerültek a négy fal közé. Az apróságok nem értik, miért nem mehetnek a játszótérre, óvodába. Az összezártság okozta nézeteltérések megelőzése, a gyerekkel való kommunikáció kapcsán kértük ki dr. Antalka Ágota pszichopedagógus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem társtanárának a tanácsait.

„Ez az új helyzet mindenki éle­tét felforgatja, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene új szabályokat bevezetni s leszögezni. Akkor is, ha valakinek otthonról is dolgozni kell, ajánlott felállítani egy napirendet. Senkitől nem lehet elvárni heteken keresztül, hogy egész nap lekösse magát. Ezért meg kell tervezni az elfoglaltságokat. Ebbe mindenkinek legyen beleszólása. Így olyan dolgokra is időt fordíthatunk most, melyek régebb időhiány miatt nem voltak megvalósíthatóak” – véli a szakember.
A szülőknek azt tanácsolja, hogy igyekezzenek minél több mozgásos játékra időt szánni: tornázni, zenére mozogni vagy célba dobni.

Hirdetés
Hirdetés

„Most itt az ideje elővarázsolni azokat a játékokat, melyekkel mi töltöttük gyerekként annak idején az időt. A gyerekek természetes mozgásigénye ilyenkor halmozottan jön elő. Ahelyett, hogy megtiltanád neki, hogy százszor körbefussa a kanapét, igyekezz úgy alakítani a rendelkezésre álló teret, hogy lehetősége legyen mozogni. S mi is mozogjunk vele együtt. Nyilván figyelembe tartva a szomszédok lelki nyugalmát is” – tette hozzá.

Meglátása szerint a gyerekek sokkal könnyebben alkalmazkodnak új helyzetekhez, képesek sokkal lazábban állni a dolgokhoz, de csak akkor, ha a körülöttük lévő felnőttekből nem sugárzik a feszültség. „Mutassunk jó példát nekik ebben is. Nagyon fontos, hogy esetleges félelmeinket ne közvetítsük a gyerek felé. Amikor a kicsik kérdéseire válaszolunk, tartsuk szem előtt, hogy célunk az ő megnyugtatásuk. Most úgy hozta az élet, hogy talán még hetekig otthon kell maradnunk, próbáljunk erre lehetőségként tekinteni, ami hirtelen az ölünkbe pottyant. Akkor is, ha szülőként muszáj otthonról dolgozni, próbáljuk úgy beosztani a napot, hogy legyen időnk és türelmünk egymásra, s ez az időszak elmélyítse és megszépítse a kapcsolatainkat. Tudatosítsuk, hogy milyen szerencsések vagyunk mindannyian, akiknek van családunk, és ott vagyunk egymásnak!” – emelte ki Antalka Ágota.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük