Felhívás!

Népdalkincsünk védelme

Népdalkincsünk védelme Cseperedő

Az Eufónia Kulturális Egyesület immár tizenhetedik alkalommal szervezte meg a Tiszta forrás népdalvetélkedőt, melynek idén is a Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont. A rangos zenei rendezvényen közel száz gyerek vett részt.

Az Eufónia Kulturális Egyesület által 2002-ben útjára indított, és azóta évente megszervezett vetélkedő célja a székelyföldi népi énekes hagyományok megőrzése, ápolása, népszerűsítése és művelése, a tehetséges fiatalok felkarolása, pártolása, a fiatal korosztály ízlésének és identitástudatának fejlesztése.

– Örömmel észleltük, hogy az idei kiadáson közel 100 gyerek vett részt, az előző évektől eltérően most a kicsik jelentkeztek túlsúlyban. A zsűri elégedetten tapasztalta, hogy eredeti népdalokat hoztak a gyerekek, hiteles előadásban szólaltak meg a népdalok, és gyönyörű viseletekben parádéztak. Reménykedhetünk, hogy nem megy feledésbe az őseinktől ránk maradt népdalkincs, lesz, aki tovább menekítse az utódoknak is. Amíg szól a népdal gyerekeink ajkán, addig vagyunk és megmaradunk itt, a Kárpát-medencében – mondta Kerezsi Mária, az Eufónia Kulturális Egyesület munkatársa.

A 6–20 év közötti részvevőket szakavatott zsűri hallgatta meg. Erőssné Sándor Judit és Vajda Katalin, a Háromszék táncegyüttes szólóénekesei, István Ildikó, népdalénekes, a Művészeti és Népiskola tanára, valamint Török Csorja Viola muzikológus, színházi rendező korosztályonként értékelte a teljesítményeket. Mint az eddigi években, most is igen sok, hasznos tanáccsal látták el a részvevőket, hogy azokat megfogadva a jövőben még jobban szerepelhessenek, mert fontos zenei anyanyelvünk elsajátítása, művelése majd továbbadása.

Első helyezettek: Pap Anna (előkészítő osztály, Petőfi Sándor Általános Iskola, Kézdivásárhely), Finta Eszter Gyopár (1. o., Horváth Károly Általános Iskola, Orbaitelek), László Kamilla (2. o., Kun Kocsárd Általános Iskola, Ozsdola), Szőllősi Kriszta (3. o., Trefán Leonárd Ált. Isk., Kézdiszentkereszt), Balázs Gergő (4. o., Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy), Mátis Adrienn (5. o., Plugor Sándor Líceum, Sepsiszentgyörgy) és Hodor Balázs (6. o., Kun Kocsárd, Ozsdola). Második helyezettek: Gáspár Zalán (4. o.), Szöllősi Roland (5. o.), Tankó Ákos (6. o.) és Gáspár Henrietta (7. o.) mindannyian a kézdiszentkereszti iskola diákjai, valamint Bíró Zalán (előkészítő o., Árkos), Para Luca (1. o., Székely Mikó Kollégium), Gondos Boglárka (2. o., Ozsdola) és Fülöp Zsolna (3. o., Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna). Harmadik díjasok: Zsigmond Tifani (1. o., Molnár Józsiás Általános Iskola, Kézdivásárhely), Gáspár Adorján (2. o., Kézdiszentkereszt), Gyergyai Zsanett (2. o., Kézdiszentkereszt), Fésüs Henrietta (3. o., Molnár Józsiás Ált. Isk.), Kovács Katinka (3. o., Nicolae Colan Ált. Iskola, Sepsiszentgyörgy), Finta Fruzsina (4. o., Petőfi Sándor Ált. Isk.) és Opra Panna (5. o., Kézdiszentkereszt), 22 diák dicséretben részesült – közölték a szervezők.

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.