Felhívás!

Nagybaconi matekos diákok

Nagybaconi matekos diákok Cseperedő

Jól szerepeltek a nagybaconi diákok a vidéki iskolák számára szervezett matematikaverseny körzeti szakaszán. A Konsza Samu Általános Iskola két diákja, az ötödikes Hermány Mónika és a hatodik osztályos Pethő Alfonz harmadik helyezettekként jutottak tovább a verseny megyei szakaszára. A felkészülésről, a tervekről beszélgettünk a tanulókkal és Balázsi Gábor matematika tanárral.

 

– Úgy szerettem meg a matematikát, hogy megértettem a feladatokat, és könnyedén meg tudtam oldani. Ha órán odafigyelek és megértem, akkor nem vesz sok időt igénybe a tanulás. Változó, hogy naponta mennyi időt töltök el feladatok megoldásával. Az iskolában is dolgozunk, és itthon is szoktam matekozni versenyek előtt. Ha nem értek egy feladatot, párszor próbálkozom, és ha akkor sem értem, megkérdezem a tanár úrtól. Nem számítottam arra, hogy tovább jutok a megyei szakaszra. Készülök a tanár úr segítségével, ami minél több feladat megoldásával jár azért, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el – magyarázza Mónika.

Az ötödikes diáklány a matematika mellett magyar helyesírási versenyeken és vers- meg mesemondó versenyen is részt vett. Ez utóbbi kategóriában a megyei szakaszig jutott le. Szabadidejét olvasással, játszással, matekozással tölti, játszik a telefonján, és néha televíziót néz, hétvégenként varrni és táncolni jár. Kedvenc tantárgya a magyar, a matematika, a történelem és a vallás.

A megmérettetéseken való részvétel fontos számára, mert mint fogalmazott, „az ember így is, úgy is nyer valamit: ha nem helyezést, akkor tapasztalatot”.

Pethő Alfonz hatodik osztályos, és mint mondta, „egyszerűen szeret számolni”. Átlagban napi egy órát vesz igénybe a tanulás, ha versenyekre készül, akkor 2–3 órát is gyakorol. Kitartó és következetes, igyekszik magától rájönni a megoldásra. Abban bízik, hogy a megyei szakoson is sikerül jó eredményt elérnie.

– Természetesen tanulunk, és ismételünk. Mindenki első szeretne lenni (én is), de megelégszem az 5–6. hellyel is. Már van tapasztalatom a versenyzésben, több megmérettetésen is részt vettem. Másodikban a Zrínyi Ilona Matematika Versenyen 2. lettem a megyében, negyedikben pedig a Brenyó Mihály Versenyen országos 6. helyen végzetem. Meglátásom szerint ezeket a vetélkedők nagyon hasznosak, tapasztalatot lehet szerezni, tanulni a hibánkból és fejlődni – magyarázza Alfonz.

Szabadidejét olvasással tölti. Kedvenc tantárgyai a matek, a fizika, a történelem és a földrajz. Tanárnak készül.

Balázsi Gábor matematika tanár nagyon büszke tanítványaira.

– A két diákom nagyon ügyes, viszont két eltérő egyéniség. Mónika nagyon szorgalmas, rengeteg plusz feladatot, gyakorlatot old meg, órákra mindig készül. A szorgalmának és akaratának köszönheti ezt az eredményt. Az órák alatt mindig aktív. Alfonz pedig a tipikus reál beállítottságú. Az órai tananyagot már a leadás pillanatában tudja, bármilyen kérdést felteszek, mindig helyesen válaszol. Viszont ő is rengeteget dolgozik otthon. Nagyon örülünk, hogy bejutottunk a megyei szakaszra, viszont ez már nehezebb szint. Célunk minél jobban szerepelni, helytállni – fejtette ki a pedagógus.

Meglátása szerint a matematikát érdekes-játékos feladatokkal, logikai fejtörőkkel lehet megszerettetni. Olyan a mindennapi életben felmerülő problémákkal kell foglalkozni, amelyet a matematika segítségével lehet megoldani.

– Ezek mind-mind segíthetnek megszeretni a matematikát. Viszont ha valaki gyerekkorban megszereti, az valószínűleg élete végéig „rabja lesz a számok birodalmának” – tette hozzá.

– Sokat dolgozunk a diákokkal, ami főként a tananyag elsajátítására, megértésére összpontosul. Viszont a versenyre való felkészülés is fontos. Ezek sokkal nehezebb feladatok, mint amihez hozzászoktak az iskolában a gyerekek, ezért külön figyelmet kell rá fordítani. Örvendek annak, hogy a falusi, községi diákok számára külön versenyt szerveznek, mert városon más lehetőségek vannak, mint a vidéki iskolákban. Ezért ez így „sportszerűbb”, hogy a vidéki iskolák diákjai külön méretessenek meg. A versenyekre szükség van, mert így a diákok összemérhetik tudásukat más diákokkal. Fontos a versenyszellem, ami jót tesz a gyerekek fejlődésének, szögezte le a tanár.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.