Felhívás!

MEsketE-tábor másodszor

MEsketE-tábor másodszor Cseperedő

A tavalyi sikeres tábor után, idén (július 18–22.) is megszervezték a MEsketE Egyesület napközis táborát. Az egyesület ez alkalommal is elsősorban a kisbaconi és az ide való gyökerekkel rendelkező, 5 és 18 éves korú gyerekek és ifjak jelentkezését várta. A helyek nagyon hamar beteltek, a II. MEsketE tábor 41 gyerekkel, 4 ifjúval és 4 táborvezetővel nyitotta meg kapuját.

A csapat minden nap lelkes előadókkal egészült ki, akiktől nagyon sok hasznos és érdekes dolgot tanulhattak a táborlakók.

A tábor első napján MEsketE pólót batikoltunk és megfestettük az egyesület bannerét a gyerekek kéznyomatával. Mivel az egyesületünk a nevét a mesék szeretetéből merítette, A csillagszemű juhász című mese feldolgozásával folytattuk a napunkat. Így minden furfanggal, kíváncsisággal, ügyességgel és eszességgel felvértezve álltunk a heti próbatételek elé. Hiszen rengeteg feladat várt ránk. Mindennapi tevékenységeink közé tartozott egy erdővidéki népdalcsokor és a polgári eredetű társastáncaink (gólya, hétlépes) elsajátítása. Második nap gyöngyöt fűztünk, és Baló Judit Lili nagybaconi tanítónő vezetésével a gyöngyszövés világába is betekinthettünk, karkötőket készíthettünk. Majd Fekete Hunor nagyajtai népzenész, zenetanár jóvoltából egy fantasztikus népi hangszerbemutatónak lehettünk a részesei. Délután pedig újra a mesehősöké volt a főszerep, Benedek-Huszár Botond marosvásárhelyi, de kisbaconi gyökerekkel rendelkező színész, újságíró vezetésével, aki az árnyjáték titokzatos világába kalauzolta a tábor résztvevőit.

A tábor harmadik napján nem a tábornak helyet adó Régi paplakon találkoztunk, hanem a mesehősökhöz hasonlóan útnak indultunk szerencsét próbálni, bejárni hegyet és völgyet. Utunk Gyimesbükkre vezetett, az ezeréves határhoz, majd meglátogattuk a Gyimesi Skanzent.

A negyedik napon elsőként a népi bútorfestéssel ismerkedtünk, Nagy Zsuzsánna és Benkő Judit Edit népművészek, kézművesek irányításával. Fali díszeket és kapuszámokat festhettünk, amelyeken népi motívumaink jelentek meg. Délután akadálypályák és vizes játékok várták a táborozókat.

A tábor zárónapjára életre kelt MEsketE, és óriásbábként, a táborlakókkal együtt felvonult a Főutcán. Együtt énekeltük a már jól begyakorolt erdővidéki népdalainkat, fotózkodtunk Elek apóval a kisbaconi parkban és az emlékházhoz is bekísértük MESketÉt. Mindezek után a szülőknek is bemutattuk azokat az új ismereteket, amelyeket a tábor ideje alatt elsajátítottunk. Felcsendültek népdalaink, eltáncoltuk erdővidéki táncainkat és a legkisebbek népi gyermekjátékokat mutattak be. Ezt követően árnyjátékkal varázsoltunk, becsempészve kedvenc mesehőseinket. Változatos, élményekkel teli, hagyományőrző, mesés, zenés hetet zárhattunk.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni mindazoknak, akik hozzájárultak valamilyen formában a tábor megvalósításához, sikeréhez: A tábor fő támogatója: Kovászna Megye Tanácsa. További támogatók: Kisbaconi Református Egyház, Bardoczvet, Bodvaj Egyesület, Baló Judit Lili, Benedek-Huszár Botond, Fekete Hunor, Nagy Zsuzsánna, Benkő Judit Edit, Kolumbán Béla, Party Pub vendéglő, a résztvevő gyerekek szülei. Találkozunk jövőre!

(A MEskeTE Egyesület csapata)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.