Felhívás!

Meseterápia gyerekotthonokban

Meseterápia gyerekotthonokban Cseperedő

Pénteken, június 30-án a kézdivásárhelyi Kosztándi Képtárban tartották a helyi Antanténusz Egyesület Honnan jössz, hová tartasz? – meseprogram gyerekeknek című, Civil Licit-győztes projektjének záró rendezvényét.

Az április 19-én startolt projekt keretében Bodó-Czerék Erika alkotó-fejlesztő meseterapeuta, projektfelelős a kézdivásárhelyi Borosnyai Kamilla-, a felsőcsernátoni és a kászonimpéri gyerekotthonokba vitte be az élő szavas mesélést. A szakember magyar, illetve erdélyi népmesékkel dolgozott, és a világkép elemei – mese, dal, tánc – segítségével próbálta megmeríteni a gyerekeket saját kultúrájukban. Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen a gyerekotthonokat célozták meg, kifejtette, a mese leginkább ott fejti ki gyógyító hatását, ahol valami hiányállapot van. „Ezen gyerekek többségének nincs családja, nincs részük nagyszülői szeretetben”.

A pénteki rendezvény Bodó-Czerék Erika vetített képes beszámolójával kezdődött, amelyből megtudtuk, hogy az elmúlt két hónapban mindhárom intézményben hét, egyenként kilencven perces foglalkozást rendeztek összesen hetven 5–12 éves gyereknek. Az első mese a teremtődésről szólt (A tojásból teremtett lány), a második témája a motiválás volt (Királylány a lángpalotában), a harmadiké a jó különválasztása a rossztól (Hamupipőke). A negyedik mese előtt, amely a bennünk lévő legszebbet kereste (A boszorkány lányai), az Antanténusz Egyesület sikeres Kósteleki-estet rendezett. Az ötödik mese (Világhírű Szép Borica éneklő madarai) az élet felé fordulásról szólt, a hatodik az új irányokról (A Szárnyas királyfi), míg a hetedik, pénteken bemutatott mese az útnak indításról (Derék Jankó és a kemény kenyér).

A mesét mindig alkotás követte. „Arra kértem őket, rajzoljanak le vagy gyurmából készítsenek el egy, a meséből kiválasztott képet. Ezáltal azt próbáltam bennük tudatosítani, hogy amit elképzelnek, meg tudják csinálni.” A foglalkozások agapéval értek véget. „A projekt által olyan útravalót szerettünk volna adni ezeknek a gyerekeknek, amit soha, senki nem vehet el tőlük”, osztotta meg a jelenlévőkkel a projektfelelős.

A felsőcsernátoni gyerekeket elkísérő Kész Mária lapunknak elmondta: „a gyerekek nagyon várták a foglalkozásokat, minden alkalommal új tapasztalatot nyertek, beleolvadtak a mese világába. Egy-egy foglalkozás után napokig beszéltek azokról a momentumokról, amelyek megragadták őket az egyes mesékből.”

A folytatásban Bakó-Fazakas Zsuzsa, az egyesület alapítója irányításával, Lőrinczi Zsolt (brácsa, kobza) és Mihály Pál (hegedű) közreműködésével a Borudvarban a gyerekek Keresztelő Szent János ünnepe köré felépített táncházban vettek részt, ahol tűzhöz, tűzgyújtáshoz kapcsolódó játékok, dalok, táncok hangzottak el.

Az egyesület ezúton mond köszönetet a támogatásért a HKA, Zarah Moden, New Fashion, Pro Sanitate Alapítvány, Biofarm Kft., Nexxon, Fazakas Tünde közjegyző, Toro Impex Kft., Bauart, Secuiana R. T., Székely Pékség, Hove Kft-nek és a Dezső Csongor Ügyvédi Irodának, valamint a több mint negyven magánszemélynek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.