Felhívás!

Mert olvasni jó!

Mert olvasni jó! Cseperedő

A Bod Péter Megyei Könyvtár két könyvet ajánl a gyerekek és szüleik figyelmébe.

Fellinger Károly: A kincsesláda

Birsalmaillatú királykisasszony, Kukoricás Dzsanga, a sellyei boszorkány, a kismácsédi pap, a fekete macska és az anekdotából kipattant, mesehőssé lett cigány ember egyaránt megfér ebben a népi motívumokkal gazdagon díszített kincsesládában. Fellinger Károly költő, író, néprajzkutató szülőföldje, a Mátyusföld mesekincsét gyűjtötte egybe és dolgozta fel, ízes, népi humorral, lebilincselően érdekes kacskaringókkal színesítve a nem mindennapi témájú meséket. A gyűjtemény külön érdekessége, hogy a benne szereplő, babonákon-hiedelmeken alapuló, vagy egyenesen a halálról szóló mesék sem ijesztőek – Fellinger Károly eredeti humora azokat is emberközelivé, élvezetessé varázsolja.

Meséket már egyedül olvasgató gyerekek, gyermeklelkű felnőttek, s mindazok, akik értékelni tudják egy-egy tájegység népköltészeti alkotásainak megőrzését, gyönyörű olvasmányélményhez jutnak, Schall Eszter pazar illusztrációinak köszönve pedig az életre keltett mesehősökkel is találkozhatnak, ha felnyitják ezt a kincsesládát.

A könyv 7 éves kortól ajánlott!

 

Zelk Zoltán: A tölgyfa születésnapja. Mesék a természetről

A világ végétől kilenclépésnyire, de az is lehet, hogy tízre, egy aprócska erdő közepén négy testvér éldegélt: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Egyszer réges-régen valami apróságon összekaptak, és egymás után útra keltek. Azóta vándorolnak a világban, s épp csak annyi időre találkoznak a kis házban, hogy elmeséljék egymásnak, mi mindent tapasztaltak. Szerencsénkre Zelk Zoltán lejegyezte az évszakok huszonnégy meséjét. Szeretetteljes, belakható világukban a szemünk láttára születnek meg gyenge fűszálak és a hét napjai, a pipacs álmában pillangóként repked és dalra fakadnak a fák, az öreg tölgyet pedig századik születésnapja alkalmából felköszöntik a rajta fészkelő madarak. Ötéves kortól ajánlott!

(Forrás: a könyv fülszövege)

Mindkét könyv a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárból kölcsönözhető. Internetes katalógusukban is megtalálhatók, sok hasonlóan érdekes olvasmánnyal együtt, az online.kmkt.ro címen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.