Felhívás!

Madárkarácsony két évtizede

Madárkarácsony két évtizede Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület 1999-ben szervezte meg az első madárkarácsonyt. Az elmúlt közel két évtized alatt tizennyolc tanintézmény kapcsolódott be a madárvédelmi projektbe, és vállalta a kis szárnyasok téli etetését a központi parkban felállított, háromtálcás, dúctetős etetőnél.

A madárkarácsonyt térségünkben a Rara Avis Madártani Egyesület honosította meg, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a téli madáretetést a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt.

– A pedagógusok nagy lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal is felkarolta az ötletet, és minden évben elkészíttetett egy nagyméretű, háromtálcás, dúctetős madáretetőt, amelyet az Erzsébet parkban, a Szent József katolikus templom mellett állítottunk fel. Kezdetben több tanintézmény diákjai, óvodásai versengtek egymással a madáretetés megszervezéséért és biztosításáért – magyarázta Kelemen László, az egyesület elnöke.

A gyerekek feladat volt gondoskodni arról, hogy egész télen legyen étel az etetőn. A kitartás ebben az esetben nagyon fontos, hiszen a téli madáretetés aranyszabálya: ha egyszer valaki elkezdte, az tavaszig ne hagyja abba. Az odaszokott madarak várni fogják a magvakat, és ha nem kerül semmi ki az etetőre, elpusztulhatnak.

A projektbe bekapcsolódó gyerekek szorgalmasak voltak, így mindig „terített asztal” fogadta a kis vendégeket. Amellett, hogy megtanulták a gondoskodást, és megismerték a madarakat, munkájuk elismeréseként a nagy etetőt ajándékba kapták.

– Május tizedike a madarak és fák napja, és akkor megszületett az ötlet is, hogy az az iskola vagy óvoda, amelyik közösen az egyesülettel madárvédelmi tevékenységbe vesz részt, és vállalja a madarak téli gondozását, megkapja a madáretetőt. Ezt a madarak és fák napján ünnepélyes keretek között vették át, és helyezték el a tanintézmény udvarán. Így évről évre csatlakoztak iskolák, óvodák a madárvédelmi programokhoz. Gyerekek sokasága nőtt fel úgy, hogy részese volt a madárkarácsonynak. Ma már minden megyeszékhelyi iskolában, óvodában van madáretető, így az egyesület által kezdeményezett madárkarácsony program tizennyolc év után a végéhez ért, de a kezdeti cél megvalósult, hiszen a tanintézmények udvarán felállított madáretető minden télen várja a madarakat – magyarázta Kelemen.

A szakember felhívja a madárbarátok figyelmét, hogy sózott napraforgómagot nem szabad kihelyezni az etetőbe.

– A napraforgómagokat a kereskedelemben kapható kanári eleséggel lehet pótolni. Nyers zsiradékot is függesszünk az etető közelébe, a cinegék ezt nagyon szeretik, de a kedvencük a dióbél. Időközönként ezzel lehet kedveskedni nekik. Az etető közelében legyen itatót is, kis edényben, de akár többe is, ha van rá lehetőség, töltsünk langyos vizet – tanácsolja Kelemen László.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.