Felhívás!

Lovastábor a Benedekmezőn

Lovastábor a Benedekmezőn Cseperedő

A héten a kezdő és középhaladó gyerekek lovastábora zajlik Benedekmezőn. A Vadon Egyesület és a Székelyföldi Lovasközpont által szervezett szabadidős rendezvényen 44 gyerek ismerkedik a lóval, a lovaglással Pászka Lehel és Nagy Eszter lovasoktatók irányítása alatt. Augusztus 28. – szeptember 2. között a haladók költöznek be a faházikókba.

A tábor népszerűségét jelzi, hogy évről évre nő a jelentkezők száma. A háromszékiek mellett Brassó, Hargita és Maros megyei táborozók is vannak, de Felvidékről is érkezett egy testvérpár. Török Enikő, a Vadon Egyesület munkatársa ezt a minőségi lovasoktatással és a gazdag kísérő programokkal magyarázta.

– A résztvevők napi hat órát vannak a pályán, sok időt töltenek a lovak közelében, megtanulják, hogyan kell etetni, ápolni, felnyergelni őket. A lovasbalesetek megelőzéséről is szó esik. A lovaglás mellett megismerkednek többek közt az íjászattal, a lovasíjászat múltba nyúló történelmével, de közösségépítő csapatjátékok, kézműves foglalkozások is szerepelnek a programban – részletezte Török Enikő.

A táborlakókat – lovaglótudásuk alapján – csoportokba sorolták. Akik ismerik a jármódokat, tudják irányítani a lovat, a középhaladó csoportba kerültek, a többiek számára az alapoktól kezdték az oktatást. Ez esetben a legfontosabb a félelmek leküzdése, egyfajta bizalmi viszony kialakítása a 400 kg-os állattal. Nyolc kipróbált, türelmes, gyerekszerető jószág állt a kicsik rendelkezésére.

A lovaglás, ügyességi gyakorlatok mellett különböző előadások is színesítették a negyedik lovastábor programját. Az elsősegélynyújtás alapjaival Konrád András, a Kovászna Megyei Vöröskereszt munkatársa ismertette meg a gyerekeket. Nagy Zoltán, a Történelmi Vitézi Rend és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tagja bemutatót tartott a huszárság kialakulásáról és történetéről. Dr. Szász István Endre a ló anatómiájáról tartott előadást. A szablyavívás rejtelmeibe a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola tagjai vezették be a gyerekeket. Pászka Lehel lovasoktató-lovasíjász a modernkori lovasíjászatról tartott vetítéssel egybekötött előadást. Délutánonként csapatépítő játékokra, kézműves foglalkozásokra került sor Kondor Ágota mentálhigiénés szakember, Péter Kinga pedagógus és Bács István fafaragó irányítása alatt.

A gyerekek együtt énekeltek a Harmónia kamarakórussal, és a tábortűz mellett közösen táncoltak a Molnár Enikő táncoktató (sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza) vezette tánccsoporttal. A Bethlen Gábor Alap és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által támogatott tábor szombaton a heti tevékenységet bemutató kisfilm vetítésével, és az emléklapok kiosztásával zárul.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.