Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Keresztnevek jelentése

Keresztnevek jelentése Cseperedő

Még mindig a magyaros hangzású keresztneveket választják a leggyakrabban gyerekeiknek a háromszéki szülők, de egyre népszerűbbek a nemzetközi utónevek is. Sepsiszentgyörgyön az elmúlt évben a Milán volt a kedvenc, 10 fiúgyermeket kereszteltek erre a névre, ezt követte a Bence és az Ádám.

A kislányok esetében Hanna vezeti a listát, majd a Vivien és az Adrienn következik. Kézdivásárhelyen a Hunor, Ákos, Áron, illetve a Nóra, Tímea, Petra a listavezető.

Névadáskor nem árt figyelni arra, hogy a teljes név ritmusa és jelentése, kulturális háttere egységes legyen, vélik a szakemberek. Jó tudni, hogy a rövidebb keresztnevek általában jobban illenek a hosszú családnevekhez, és fordítva. Nem szerencsés a magánhangzóval kezdődő keresztnév olyan családnév után, amely magánhangzóra végződik, mivel – különösen azonos magánhangzók esetén – összefolyik a két név.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a név előrevetíti a személyiségünket, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen személyiségjegyek kialakulását segítik elő ezek az utónevek.

Milán: szláv eredetű név, jelentése kedves. Viselője független és türelmes, megbízható, otthonszerető egyéniség, aki gyakorlati kérdésekben logikusan gondolkodik, de mások javaslataival kapcsolatban elutasító, és tart a változásoktól.

Bence: latin eredetű, jelentése győző. Fontos számára a külső megjelenés és az, hogy jó benyomást keltsen másokban. Sokan fordulnak hozzá bizalommal a bajban, és ő nagyszerű tanácsokkal szolgál ilyen esetekben, bár maga nem a tanácsainak megfelelően él. A név viselői sokszor túlságosan könnyen befolyásolhatóak mások által, mások estleges gondjai vagy cselekedetei erős hatást gyakorolnak rájuk.

Ádám: sumer-héber eredetű név, jelentése ember, atyám. Kedveli a társadalmi életet, és képes arra, hogy egy-egy közösségen belül megteremtse és fenntartsa a harmóniát és egyetértést. Ugyanakkor kijelentései sokszor kinyilatkoztatásnak tűnnek mások számára, és szándékát félreérthetik.

Hirdetés
Hirdetés

Ákos: török-magyar eredetű név, jelentése sólyom. Igyekszik minél több időt a szabadban tölteni. Mivel nehezen fejezi ki magát, olykor durvának vagy éppenséggel túlságosan lelkesnek tűnhet. Bár nagyon sérülékeny, ezt kevesen tudják róla, hiszen igyekszik eltitkolni érzelmeit.

Hunor: török-magyar eredetű név, viselője erős karakterrel bíró, aki szeret a dolgok élére állni, és saját sorsát irányítani. Kissé pénzcentrikus, amiért képes feláldozni magánéletét.

Hanna: héber eredetű, jelentése kegyelem. Mindenben a jó minőségre vágyik, a késlekedés nagy ellensége. Önbizalomhiánya miatt sokszor inkább bele sem vág céljai megvalósításába, mert nagyon tart a kudarctól, és a befektetett munka hiábavalóságától. Előfordul, hogy mások kihasználják engedékenységét.

Vivien: latin eredetű név, a Viviána angol változata, jelentése élénk, élő, élettel teli. Nincs számára középút. Nagyon erős benne a lelkiség, ugyanakkor a magányosság is. Fontos számára a szerelem, erős benne az érzelmi szabadság igénye és ennek megőrzése. Amit elhatároz, azt biztos, hogy megvalósítja. Gyengesége, hogy az önfejűsége miatt gyakrabban kényszerül a változtatásra.

Adrienn: latin-francia eredetű név, jelentése hadriai, Hadria városból való. Nagyon fontos számára a család és az otthon. Legnagyobb vágya, hogy biztos hátteret teremthessen magának, és azok körében időzzön, akik fontosak számára. Bármilyen célt is tűzzön ki, a lehető legtöbbet igyekszik kihozni magából, és hogy azt el is érje, minden feladatot a lehető legjobb tudása szerint lát el.

Nóra: arab eredetű név, jelentése tiszteletreméltó. Akkor igazán boldog, amikor alkotókészségét kibontakoztathatja. Társaságban inkább szégyenlős, csendes, barátok között kedves és felszabadult. Ez a kettősség magánéletében néha bonyodalmakhoz vezet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük