Felhívás!

Indul a Berde Mózsa Kör

Indul a Berde Mózsa Kör Cseperedő

Októbertől kilencedik tanévét kezdi meg a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében működő Berde Mózsa Kör. A járványügyi helyzetre való tekintettel idén új tagokat nem fogadnak, viszont bővült a tevékenységbe bekapcsolódó települések sora. Idén Baróton is lehetőség nyílik a Berde Mózsa Kör beindítására, s tárgyalások folynak három község pedagógusaival is.

Sepsiszentgyörgyön már október másodikától fogadják a gyerekeket a megszokott időpontban, pénteken 16 órától kezdődnek a kétórás ingyenes tevékenységek. Kökösben, Nagyajtán és Középajtán a hónap első felében indul a Berde Mózsa Kör, az időpontról az elkövetkezőkben döntenek a helyi önkéntes oktatók.

A csonka családokban, árván, nehéz körülmények között élő gyerekek lelki örökbefogadását, készségeinek fejlesztését felvállaló Berde Mózsa Kör iránt egyre nő az érdeklődés, idén Barót is bekapcsolódott a tevékenységbe, és ha minden jól megy, Zágonban, Rétyen és Gelencén is indítanak egy-egy csoportot.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy igény van az ilyen jellegű foglalkozásokra, és mi igyekszünk megfelelni az elvárásoknak – magyarázta Furus Levente, a Turul Madár Ifjúsági Iroda vezetője.

A megyeszékhelyen 12 gyerekkel foglalkoznak, a tanév második felétől új tagokat is fogadnak. Vidéken 15-20 fős csoportokkal dolgoznak.

Idén is folytatják az együttműködést az Osonó Színházműhellyel és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérrel, drámapedagógiai foglalkozásokat és múzeumpedagógiai tevékenységeket szerveznek, Ségercz Ferenc zenész és hangszerkészítő a pásztorfurulyával, a népi világgal, a népzenével ismerteti meg a kör tagjait.

– A Prezsmer Boglárka vezette drámapedagógiai tevékenység során magukról és egymásról is sok mindent megtanulnak, megtapasztalnak. Tavaly a gyerekek nagyon szerették a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérrel közösen szervezett tevékenységeket, és idén is érdekességekkel várják őket.  Zenei program is lesz, Ségercz Ferenc a hangszerkészítés, megszólaltatás mellett a népi kultúra világába kalauzolja el a gyerekeket. Raymond Gheorghita vezetésével a fotózás rejtelmeibe nyernek betekintést. Az elmaradt nyári tábor helyett egy hétvégi tanulmányi kirándulást tervezünk – magyarázta Furus.

A Berde Mózsa Kör olyan gyermekek számára biztosít fejlődési és tanulási lehetőséget, akik szerény anyagi körülmények között élnek, nagycsaládból származnak vagy egyéb társadalmi problémával küzdenek.

A heti egy alkalommal sorra kerülő két órás tevékenység során a gyerekek kreativitást és önismeretet fejlesztő társas és hagyományőrző játékokban, kézműves-, tanulást segítő foglalkozásokban, drámajátékokban és más tevékenységeken vesznek részt. Fejlesztik a gyerekek készségeit, bekapcsolják őket a közösségi életbe, pozitív élményeket és hasznos elfoglaltságot nyújtanak számukra.

Furus Levente emlékeztetett, hogy 2012-ben a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében tevékenykedő pedagógusok ötlete alapján indították el a Berde Mózsa Kört, hogy felkarolják a szerényebb anyagi körülmények között élő gyerekeket, segítsék, támogassák, tanítsák őket. A tevékenységet Sepsiszentgyörgyön indították, aztán vidékre is kiterjesztették. Az elmúlt évek alatt csak a megyeszékhelyen több mint 200 gyerek kapcsolódott be a Berde Mózsa Kör tevékenységébe, sokan közülük most önkéntesként tevékenykednek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.