Felhívás!

Hátasra termett!

Hátasra termett! Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs István személyében első alkalommal állhatott dobogóra háromszéki lovas a budapesti Nemzeti Vágtán. A 13 éves fiatalember a Kishuszár Futam döntőjében elsőként ért célba Fatima nevű póniján.

 

Kolumbán Örs István hatévesen kezdett el lovagolni, számára az állatok közelsége, a vágtázás a szabadságot jelenti. Korábban hobbi szinten, egy éve azonban komolyabban kezdett foglalkozni ezzel a sporttal, napi szinten edz. Tudását tavaly tette próbára, a hortobágyi vágta győzteseként részt vett a Nemzeti Vágtán, ahol az előfutamban harmadik helyen végzett. Akkor döntötte el, hogy idén újra próbálkozik.

– Édesapámtól értesültem a Székely Vágta Kishuszár Futamáról, s megbeszéltük, hogy indulni fogok. Első lettem, s így jutottam ki a budapesti Nemzeti Vágtára, ahol ebben a kategóriában 16-an versenyeztünk. Nagyon erős volt a mezőny, de most sikerült jól startolnom, tudtam tartani az iramot, s végül én kerültem ki győztesen. Az az igazság, hogy úgy mentem el, győznöm kell, és nagyon örvendek, hogy ez sikerült – magyarázta a 13 éves lovas.

Mint elmondta, csodálatos érzés volt a dobogó legfelső fokán állni, Sepsiszentgyörgyöt képviselni.

A siker mögött nagyon sok munka, kitartás van. Tehetségét magyarországi trénerek is észrevették.

– Három ajánlatot is kaptam. Már eldöntöttem, hogy jövőben magyarországi zsokéiskolában szeretném folytatni a tanulmányaimat – osztotta meg lapunkkal.

Örs szerint a versenyen a start a legfontosabb, mert a táv rövid, s ha nem jó az indulás, akkor nagyon nehéz az élre törni.

– Edzéseken arra ügyelek, hogy ne terheljem túl a lovat. Nekünk hét lovunk van, én foglalkozom velük, a kedvencem természetesen a pónim, Fatima, akivel nyerni tudtam. Nagy az összhang közöttünk, érezzük egymás rezdüléseit – tette hozzá.

Örs a jövőjét a lovassportban képzeli el.

– Szeretnék rangos nemzetközi galoppversenyeken részt venni. Itt elsősorban Franciaországra és Németországra gondolok, ott a legerősebb ez a sportág. Én erre teszem fel az életem – mondta mosolyogva.

Szülei mellette állnak, támogatják álmai, céljai megvalósításában. Fiuk budapesti győzelme büszkeséggel és örömmel tölti el őket, de elégtételt is jelent, hogy a befektetett munkának megvan a gyümölcse

– Nagyon sokat dolgozik, imád lovak között lenni, ismeri a felépítésüket, anatómiájukat. Utánaolvasott az interneten, meg én is elmagyaráztam neki, hogy megértse honnan jön az erő, hogyan lehet gyorsítani. Amikor elkezdett lovagolni, és kimentünk a mezőre, mindig le volt maradva, most megfordult a helyzet, én kullogok hátul. Vannak még tehetséges fiatal lovasok Székelyföldön, de sajnos az itteni talajszerkezet nem kedvező a lovaknak. Homokos terület kellene, ahol egy edzőpályát kialakítva, megfelelő körülmények között tudnának felkészülni a lovasok a versenyekre, s akkor a siker sem maradna el – mondta Örs édesapja, Kolumbán Csaba.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.