Felhívás!

Háromszéki a legjobb népdalénekes

Háromszéki a legjobb népdalénekes Cseperedő

A Temesvár melletti nagyközségben, Újszentesen a hétvégén tizenegyedszer rendezték meg az Őszirózsa országos népdalvetélkedőt általános iskolások számára. Háromszéket 12-en képviselték, diákjaink egy első díjjal, hat dicsérettel és négy különdíjjal tértek haza.

Előkészítő osztálytól nyolcadikig, négy korcsoportban mintegy százhúsz diák vett részt a rangos megmérettetésen. A díjak többsége Székelyföldre került. Kovászna megyét 12 dalos pacsirta képviselte, azok, akik már bizonyítottak és a Kézdivásárhelyen, májusban megszervezett Háromszéki Népdalbarátok Megyei Vetélkedőjén az első helyen végeztek.

Újszentesen a zsűri döntése alapján országos első helyezett Voloncs Zselyke, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola második osztályos kisdiákja. Szabó Katalin és Dezső Zelinda tanítványa a Citerazenekar és a Vas Lajos Népzenei Szövetség különdíját is megkapta. Dicséretben részesültek: Kocsis Tekla, a Székely Mikó Kollégium első osztályos tanulója, Zsigmond Tifani, a Molnár Józsiás Általános iskola másodikosa, aki az újszentesi polgármesteri hivatal különdíját is kiérdemelte. Szintén dicséretet kapott Fülöp Zsolna, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum negyedikes kisdiákja, Balázs Gergő, a Székely Mikó Kollégium kezdő gimnazistája, Deák Anett, a Mikes Kelemen Líceum hetedikes tanulója, Biszak Beáta, a Molnár Józsiás iskola szintén hetedikes diákja és Sylvester Adrienn, a Mikó végzős gimnazistája. A szentesi Deák Ferenc Általános iskola különdíját Pál Zsófiának, az árkosi Gelei József Általános Iskola nyolcadikos diáklányának ítélték oda. Nem voltak a díjazottak között, de tisztességgel helytálltak a kézdiszentkereszti Szőllősi Kriszta, Opra Panna és Gáspár Henrietta.

A rendezvény záróakkordjaként a jelenlévők közösen is elénekeltek egy dalt.

– A versennyel együtt, minden évben vannak a megyei fordulón kötelező, úgymond korosztályonként közös népdalaink, amelyekkel bővülnek a repertoárok, és ugyanígy az országos versenyre is mindig ajánlanak egy dalt a közös énekléshez versenyen kívül. Ennek fontosságát talán Kodály Zoltán szavai erősítik meg a legjobban: a nemzeti egységet az énekes közösségek teremthetik meg, a közös éneklés ugyanis hozzájárul az egész ember fejlesztéséhez –- véli Barta Enikő, a megyei népdalvetélkedő szervezője.

A különböző versenyeken elért eredmények bizonyítják, hogy a háromszéki iskolákban nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra, beleértve hatalmas és értékes népdalkincsünk megismertetését, népszerűsítését és továbbörökítését. Lelkes pedagógusok segítik, támogatják a gyerekeket tehetségük kibontakoztatásában, lehetőséget teremtve a bemutatkozásra. Minden alkalmat kihasználnak, vetélkedőkre viszik el tanítványaikat. A kitartás, a befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét, Újszentesen is büszkén képviselték Háromszéket a diákok, és öregbítették jó hírnevét.

Gratulálunk a diákoknak és Gábor Judit, Saica Enikő, Pál Adél, Mátyás Imola, Erős Judit, Benedek Magdolna, István Ildikó, Ábri Béla, Dombora Anna és Deák Vilikó Mária felkészítő tanároknak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.